Kimse Yok Mu Derneği Başkanı İsmail Cingöz BUGÜN'e konuştu
Kimse Yok Mu Derneği Başkanı İsmail Cingöz, Türkiye’nin dünyaya veren elini anlattı: 10 bin dolayında gönüllüyle çalışıyoruz. Türkiye’de düzenli olarak yardımda bulunduğumuz 97 bin ailemiz var. Irk, dil, din ve renk ayrımı yapmaksızın 103 ülkede faaliyet gösteriyoruz.
- İLGİLİ HABERLER
- İyilik için son gün bugün!..
Kimse Yok Mu Derneği Başkanı İsmail Cingöz, Türkiye’nin dünyaya veren elini anlattı: 10 bin dolayında gönüllüyle çalışıyoruz. Türkiye’de düzenli olarak yardımda bulunduğumuz 97 bin ailemiz var. Irk, dil, din ve renk ayrımı yapmaksızın 103 ülkede faaliyet gösteriyoruz.
Kimse Yok Mu Derneği Başkanı İsmail Cingöz ile Ramazan ayının uhrevi havası içinde, Türkiye’de yardım faaliyetlerini konuştuk. Cingöz, Sultanbeyli’deki genel merkezinde Türkiye’nin yurtdışına açılan bir hayır kapısı olma misyonunu da üstlenen Kimse Yok Mu Derneği’ni anlattı.
Kimse Yok Mu’yu siz başkanı olarak nasıl anlatıyorsunuz?
Türkiye’nin yurtdışına açılan bir hayır kapısı. Ülkemizin bütün dünyaya vereneli. Sadakaların, yapılan yardımların belâ ve musibetleri önlediğiyle ilgili bir hadis biliyoruz. Bu bir fert için böyle olduğu gibi inanıyorum ki bir millet içinde böyle. Ülkemiz, Ramazan ayını İslam ülkeleri içerisinde en huzurlu yaşayan ülke. Kimse Yok Mu ve benzer yardım kuruluşları aracılığıyla dünyadaki bütün mağdur milletlere ve “Kimse yok mu” diye feryat edenlere ulaşmaya çalışmasının bir mükâfatını gördüğünü düşünüyorum.
Dernek kaç gönüllüyle yardım götürüyor?
Ramazan içinde ve öncesinde toplam 10 bin dolayında gönüllüyle çalıştık. Bunun içinde dünyanın çeşitli bölgelerinde faaliyet yaptığımız ülkelerdeki gönüllüler de var. Ramazan ayında 1,5 milyon ihtiyacı olan insana ulaşmayı hedefledik. Ayrıca 250 bin kumanya paketini ihtiyaçlılara ulaştırmayı hedefledik.
HEDEF 300 BİN AİLE
Kimlere yardım ediliyor?
Sağlık, eğitim, gıda, giyim, barınma gibi farklı farklı mağduriyetler yaşayanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bize başvuru olduğunda, sosyal inceleme komisyonlarımız bizatihi yerinde inceleme yapıyor. Onların vermiş olduğu raporlar doğrultusunda yardımın niteliği belirleniyor ve düzenli şekilde çalışmaları yürütüyoruz.
Düzenli yardım yaptığınız kaç kişi var?
Türkiye’de böyle 97 bin ailemiz var ancak bize 300 binin üzerinde müracaat var. Henüz hepsine ulaşabilmiş değiliz. Ramazan ayında milletimizin yaptığı bağışları bu 300 bin aileye ulaştırmaya çalıştık. Yardım yapacağımız aileler kendi arşivimizde mevcut. Kendimize “Kimlere yardım yapacağız” diye bir soru sormuyoruz. Bu Ramazan’da yurtiçi çalışmalarımızın en yoğun ayağını mültecilere yönelik yardımlar oluşturuyor. Toplam 22 yerde iftar çadırımız var, 7’sinde mültecilerimize her gün sıcak yemek, iftar ve sahur veriyoruz. Türkiye genelinde 750 bin kişiye iftar vermeyi hedefledik.
Bu yardımlar sadece hizmet hareketine yakın insanlara mı ulaştırılıyor?
Derneğimizin statüsü, mevzuatı, tüzüğü belli. Yasal düzenlemeler mevcut. Açık, net ve şeffaf olarak yardımların kimlere yapılabileceği belirlenmiş durumda. Türkiye’nin hiçbir yerini, etnik kökeni, inanç grubunu ayırt etmeksizin adaletle yardımlarımızı ulaştırıyoruz. Herhangi bir kişinin, camianın, cemiyetin yardımların kendilerine ulaştırılmasında hiçbir önceliği yok.
YURTDIŞINDA 750 BİN KİŞİYE YEMEK
Yurtdışında kaç ülkeye ulaşıyorsunuz?
103 ülkeye ulaşma hedefiyle yola çıktık. Irk, dil, din ve renk ayrımı yapmaksızın bütün coğrafyalarda yardım ulaştırdığımız insanlar var. Başta katarakt ameliyatı olmak üzere sağlık alanında, Afrika’da su kuyularıyla ulaştığımız insanlar var. Yine yetim projeleriyle bu ülkelerin yetimlerine sahip çıktık. Bunların hepsini Ramazan içinde birleştirip, ulaşmaya çalıştık. Mali, Somali, Sudan, Nijer, Çad gibi Afrika ülkeleri, Güney Amerika’da Haiti, Uzakdoğu’da Açe, Endonezya, Bangladeş, Arakan Müslümanları’nın olduğu Myanmar, Filistin, Mısır, Pakistan... Yurtdışında 150 bin aileye kumanya ulaştırdık, 750 bin kişiye sıcak yemek dağıtıyoruz.
TENEKE EVLERE TÜRK OKULLARI SAYESiNDE GiRiYORUZ
Yardım kuruluşları arasında bir rekabet var mı?
Rekabet yok ama hayırda çok değerli bir yarış var. Aynı yerde duruyoruz, aynı hedefe yürüyoruz ama yürürken hayırda birbirimizle yarışmaya çalışıyoruz.
Bu hayırda yarışta, diğer yardım kuruluşlarından sizi farklı kılan unsurlar yok mu?
Türkiye genelinde en yaygın örgütlenme ağına sahip olan derneklerden birisiyiz. Hemen hemen dünyanın bir çok ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarının mevcut ülkeler içerisindeki ağları uluslararası yardımların ulaştırılmasında bizim için çok kolaylaştırıcı oluyor. Bir örnek vereyim. Kenya’da Kibera Bölgesi’nde teneke evlerdeki ihtiyaç sahiplerine dışarıdan yardım götürmek, oraya girmek mümkün değil. Buranın halkı, beyazlara karşı oldukça tepkili. Hatta beyaz insanı “şeytan” diye niteliyorlar.
Normalde hiçbir yardım kuruluşunun giremediği bu bölgede Kenya’daki Türk okulu büyük bir güven oluşturmuş, oradaki çocukları bulup, okullarında eğitimlerine katkı sağlamışlar, o toplumla sağlıklı bir diyalog kurmuşlar. Biz o güven zemini üzerinden oraya gidip, yardımları ulaştırıyoruz. Bu örnekleri Çad, Nijer, Sudan, Somali ve dünyanın birçok ülkesi için vermek mümkün. Bağışçılarımız, yardım çalışmalarına bizatihi kendileri iştirak ediyorlar. Bu da beraberinde güveni, doğal olarak da şeffaflığı getiriyor.
‘Hayat bizim yaşadığımız kadar değilmiş’
İsmail Cingöz, kumanya dağıtımına katılan bir sanatçının, “Toplumda görmemiz gereken neler varmış” dediğini anlattı.
Somali’de yardımların ulaşmasında bir problem yaşadınız mı?
Ciddi güvenlik sorunlarının olduğu, iç kargaşaların yaşandığı bölgeler var. Gönüllülerimiz gerekli tedbirleri alarak yardımları yerine ulaştırıyorlar. “Şu ülkede güvenlik sorunu var, gitmek istemiyorum” diyen ya da gittiği ülkede yaşadığı sorunlardan dolayı vazifesini tamamlamadan geriye dönen bir arkadaşımız olmadı.
Somali’de El Şebab’ın bir tehdidiyle karşılaştılar mı?
Türkiye misyonuna ve Türkiye’den gelen insani yardım da dahil yapılan çalışmalara karşı olduklarını ve açık hedef alacaklarını deklare ettiler. Gerekli tedbirler alınıyor. Büyükelçiliğimize yönelik yapılmış olan menfur saldırı, bizim de kalıcı yardım yaptığımız hastane, okul ve aşevi kompleksimizin bulunduğu sokakta gerçekleşti. Doktor arkadaşımız 10 saniye önce patlama bölgesinden ayrılmıştı. Terör sebebiyle sıkıntı yaşanıyor ancak yardımlar sürecek.
Başka ne sıkıntı yaşıyorlar?
Temiz su, o ülkelere özgü hastalıklar, barınma ve ulaşım sorunu olabiliyor.
ALLAH RIZASI İÇİN
Bu kadar zorluğa niye katlanıyorlar?
Bir gönüllümüze biraz maniple edici şekilde “Bir hedefiniz, planınız vardır. Bu şartlara neden katlanıyorsunuz” diye sorduğumda, “Siz Allah rızasının ne kadar büyük olduğunu bilseydiniz, Allah’ın rızasından daha büyük hedef, gaye olamayacağını da bilirdiniz. Biz O’nun rızasını almak için gidiyoruz” demişti. Fark ettik ki, Türkiye’de farklı bir kardeşlik projesini dolaylı olarak gerçekleştiriyoruz. Aynı platformda bir araya gelmeyecek olan toplumun farklı katmanlarından insanlar bu çalışmalarda bir arada oluyor, empati geliştiriyor.
Sanat ve siyaset dünyasından dostlarımızla gece 3’e kadar kumanya dağıttık. “Anne hayat bizim yaşadığımız hayat değilmiş. Toplumda görmemiz gereken neler varmış” diye annesini arayan çok değerli bir sanatçımız oldu. Yeryüzünde birçok sorun var. Yardımlaşma faaliyetlerinin, toplumlar için ciddi tehditler oluşturan egolojik yani bencillik sorununa da temelden çözüm üreten bir yanı olduğunu düşünüyorum.
Gülen’in dua listesindeyiz
Derneğe destek verenler arasında Fethullah Gülen ve camia varmı?
Derneğin arkasında tertemiz Türk insanın vicdanı var. Toplumun bütün katmanları sahip çıkıyor. Ülkemizin bir çok değerli kanaat önderi derneğimizi maddi, manevi sahiplendiği gibi Hocaefendi ’ninde dualarıyla ve bazı kampanyalarımızda bizatihi ilk bağışçı olarak verdiği destek bizim için önemli. Van depremi, Pakistan sel felaketi, Haiti depremi sonrasındaki desteğini örnek gösterebiliriz. Derneğimizin muhterem Fethullah Gülen’in dua listesinde bulunduğunu biliyor ve bunu çok önemsiyoruz.
1 SMS’LE 5 TL YARDIM
Yardımda bulunmak isteyenler Kimse Yok Mu Derneği’ne nasıl ulaşabilir?
En kısa yol olarak SMS ile 5777’e, bütün GSM hatlarından bağışlarını yapabilirler. Vatandaşlarımız, 5777’ye yardım yaparken bu yardımın niteliğini ve nereye yapılacağını belirliyorlar. Bir SMS ile yapılmış olan yardım miktarı 5 TL. Bunun yanında online “ kimseyokmu.org.tr ” adresine girerek projelerimiz ve kampanyalarımızdan herhangi birisini tercih edip, kredi kartı üzerinden bağışta bulunabilirler. Bütün bankalarda Kimse Yok Mu ismini verip ya da 444 45 93 numaralı çağrı merkezimizi telefonla arayıp bağışta bulunabilirler.
VERGİDEN DÜŞEBİLİYOR
Sadece maddi yardımda mı bulunulabiliyor?
Hayır, ayni yardımlar da olabilir. Kurumlar ve şirketler “gıda bankacılığı” sistemiyle gıda, giyim, temizlik, yakacak gibi 4 temel konuda satın almış aldıkları bu ürünleri kurumumuza bağışlayabiliyorlar. Bu ürünlerin yüzde 100’ünü gider kaleminde göstererek, vergiden düşebiliyorlar. Mal, malzeme ve ürün yardımları şeklinde ayni yardımlar olabiliyor. Hatta ayni yardımlar, nakdi yardımların oransal olarak önünde. Bütün bunlara ek olarak, yine bazı şirket ve işletmeler sosyal sorumluluk projesi kapsamında kurumumuzla işbirliği yapabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder