29 Kasım 2013 Cuma

Kur'an ve Kur'an okuma - EFKAN VURAL

Kur'an ve Kur'an okuma

Kur'an ve Kur'an okuma
 


Kur’an’ı Kerim Allah’ın insanlara gönderdiği son ilahi kitaptır. Kur’an’ı Kerim Hz. Muhammed’e  M.S.610 yılında indirilmeye başlanmıştır. Kur’an yaklaşık 23 yılda tamamlanmıştır. Kur’an Hz. Muhammed’e Cebrail aracılığıyla indirilmiştir. İndirilen Kur’an ayetleri Allah’ın yardımıyla Hz. Muhammed tarafından hemen ezberleniyordu. Peygamberimize inen ayetler vahiy katipleri tarafından yazılıyor ve ezberleniyordu.


Kur’an ayetleri Hz.Muhammed’in zamanında yazılmıştır. Peygamberimizin vefatından sonra 1.Halife Hz. Ebu Bekir zamanında Kur’an ayetleri bir kitap halinde toplanmıştır. İhtiyaç üzerine 3.Halife Hz. Osman zamanında çoğaltılmıştır.


Yüce Allah ile  iletişime geçmek, O’na yakın olmak ve onun rızasını kazanmak için  Kur’an’ı Kerim’i  öğrenip okumalıyız. Çünkü Allah Kur’an’da insanların neler yapması gerektiği, nelerden kaçınması, neyin güzel, neyin kötü olduğu bildirilmiştir. Dinle ilgili her şey Kur’an’da açıklanmıştır. Kur’an İslam dininin temel kaynağıdır.


Kur’an Allah’ın mesajıdır. O’nu okuyarak Allah’ın mesajını okumuş oluyoruz. Uzun zaman görüşmediğimiz yakınımızdan aldığımız bir haberi, bir mesajı heyecanlı ve merak için de okuruz ve etkileniriz.


Kur’an’ı Kerim’i de Yüce Allah’ın mesajı olması nedeniyle dikkatli ve düşünerek okumalıyız. Acaba Allah hangi hususlara dikkat çekiyor, bizden neleri yapmamızı neleri yapmamamızı istiyor.


Kur’an’ı sık sık okumalıyız. Çünkü Allah’ın ilk emri Oku! Dur. Bir Müslüman öncelikle dinini öğrenmeli, kutsal kitabını okumasını bilmeli, okuduğu ayetlerin Türkçe mealini de okuyup, incelemelidir.


Kur’an ve Kur’an  okumakla ilgili bazı ayetler şunlardır:


“… Bana Müslümanlardan olmak ve Kur’an  okumam emredildi.” (Neml suresi,27/91-92.ayet)


“Resûlüm! Sana bu mübarek Kitab’ı âyetlerini düşünsünler ve aklı olanlar öğüt alsınlar diye indirdik.” (Sâd suresi,38/29.âyet)


“Onlar Kur’an’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpleri kilitli mi?” (Muhammed suresi,47/24.âyet)


“ Andolsun ki biz,öğüt alsınlar diye bu Kur’an’da  insanlara her türlü misali verdik.” (Zümer suresi,39/27.âyet)


“ Bu (Kur’an), bütün insanlığa bir açıklamadır; takva sahipleri için de bir hidayet ve bir öğüttür. (Âl-i İmran suresi/3/138.âyet)


“ Eğer biz bu Kur’an’ı bir dağa indirseydik, Muhakkak ki onu (dağı) Allah korkusundan baş eğerek, parça parça olmuş görürdün. Bu misalleri insanlara düşünsünler diye veriyoruz.”(Haşr
suresi,59/21. âyet)


“…  Kur’an (hak ile batılı) ayıran bir sözdür…”(et-Târık suresi,86/13. Âyet)


“Kur’an okuduğun zaman o kovulmuş şeytandan Allah’a sığın! “ (Nahl suresi,16/98.âyet)


“ Kur’an okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.” (A’raf suresi,7/204. Âyet)


Kur’an ve Kur’an okumakla ilgili bazı hadis-i şeriflerde Peygamberimiz şöyle buyurur:


“ Sizin en hayırlınız Kur’anı öğrenen ve öğretendir. “ ( Buharî, Fedâilü’l-Kur’an, 21)


“Sözün en hayırlısı, Allah’ın kitabıdır.” (Sahihu’l Buhâri, Edeb,70.)


“ Ebû Zer’den (rivayet edilmiştir). Resûlüllah (s.a.v) bana dedi ki:


- “Ey Ebû Zer, Allah’ın Kitabından bir ayet öğrenmek için sabahleyin evinden çıkman, senini için yüz rek’at namaz kılmandan daha hayırlıdır.” (İbni Mâce, Sünen,I.79)


“Allah’ın  evlerinden bir evde (cami veya mescid) Allah’ın Kitabını okumak ve aralarında müzakere etmek için  bir araya gelen topluluk üzerine  huzur iner, onları rahmet kaplar, melekler kuşatır ve Allah kendi katındakilere  onları zikreder. (Ebû Davut Sünen, I.336)


“ Allah Teala’nın kitabından bir  sûreyi okuyarak yatağına yatan bir müslümana Allah, vekil olarak bir melek gönderir. (Melek) onu Muhafaza eder, uyanıp kalkıncaya kadar ona eziyet verecek  bir şey yaklaşamaz. (et-Tirmizî, Deavât,23.)


“ Ey Mü’minler! Size gün gibi açık ve âşikâr bir emanet bırakıyorum ki, O’na sımsıkı sarıldıkça asla dalâlete düşmezsiniz. Bu da Allah’ın Kitabı (Kur’an)’dır. “ (Sahih-i Müslim,İmare,36.)


EFKAN VURAL


http://blog.milliyet.com.tr/kur-an-ve-kur-an-okuma/Blog/?BlogNo=435630

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder