TUZ Sünneti
Yemeğe tuzla başlanmalı ve tuzla bitirilmelidir.
Yemeğe birkaç tanecik tuz yiyerek başlamalı ve birkaç tanecik tuz yiyerek bitirilmelidir.
Efendimiz Hazreti Ali’ye “Ya Ali yemeğe tuz ile başla.” (Şir’a)
“Yemeğe tuz ile başlayıp tuz ile bitirenin vücudundan Allahü teâlâ yetmiş hastalığı giderir.” (Riyazunnasıhin)
"Kim yemeğe tuzla başlarsa Allah ondan 70 çeşit belayı giderir." (Süneni Beyhaki)
"Katığınızın efendisi tuzdur." (Kütübü Sitte)
Yemeğe başlarken birkaç tanecik tuz yemek, öncelikle ağız içindeki zararlı bakterileri yok eder.
Çünkü antiseptik özelliktedir. Yemekten sonra yenilen birkaç tanecik tuz da dişler arasında kalan karbonhidratları parçalayıp eritir ve böylece diş çürümelerini önler.
İkinci olarak sindirirmin ilk aşaması olan sefalik fazı harekete geçirir. Tükürük bezleri hareketlenir, ağız içindeki sindirim ve karbonhidrat parçalanması kolaylaşır. Mide ve bağırsak sağlığı için de yararlıdır.
Bedenin sıvı – elektrolit dengesinin sağlanmasında yararlıdır.
Sinir sistemine ve kas sağlığına yararı vardır.
Yiyeceklerdeki minerallerin kan hücrelerince emilimine ve hücrelerdeki zararlı toksinlerin hücre dışına atılmasına yardım eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder