30 Mart 2016 Çarşamba

Aslıhan Erkişi - Ahde Vefa

Aslıhan Erkişi - Ahde Vefa

 
Aslıhan Erkişi

a.erkisi@meydangazetesi.com.tr
25 Mart 2016, 02:15


Tarkan gerek konserlerinde gerekse (çok az sayıda katılmış olsa da) misafir olduğu televizyon programlarında Türk makam müziğinin seçkin eserlerine hep yer vermiştir. (Halk arasında sanat müziği dense de ben ‘Türk makam müziği’ demeyi daha uygun buluyorum. Zira değerli üstad Cinuçen Tanrıkorur’un dediği gibi “Sanat müziğinde halk mı yok, halk müziğinde sanat mı yok?”) Neticede Tarkan’dan uzun yıllardır beklediğimiz bir albümdü. Tarkan’ın 25. sanat yılında ‘Ahde Vefa’ ismindeki albümü raflarda yerini aldı. Sadece raflarda mı; içerisinde Latin Amerika ve Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Almanya, Fransa, Hindistan, Kanada, Mısır gibi tam 35 ülkede iTunes dünya müziği sayfasında yer aldı. Haklı bir başarı. Albüm kapağı çok klas. Tasarımda abartıdan kaçılmış, hatta tek kostümle tamamlanmış. Sade ve asil...

Altyapısını beğenmedim
İçlerinde neo-klasik döneme ait Hacı Arif Bey’in Olmaz İlaç Sine-i Sad Pareme isimli bir eseri var. Münir Nurettin Selçuk’tan tutun Yıldırım Gürses’e Sadettin Kaynak, Selahaddin İçli’ye birçok değerli bestekârın eserlerini yorumlamış. İçlerinde en beğendiğim, en güzel yorumlamış olduğu, sesine ve tarzına yakışır eser, bestesi Erol Sayan’a ait olan ‘Kadehinde Zehir Olsa’ şarkısı. Fakat albümün altyapısını ne yalan söyleyeyim beğenmedim. TRT’nin 90’lı yıllarını hatırlattı. Pop müziğinin zirvede, makam müziğinin yerlerde olduğu dönemleri. Hani isim Tarkan olunca çok zirvede bir altyapı ummuştum ama olmadı.Tarkan’ın kendine has bir üslubu var. Yorumundaki samimiyetine, kelimelerin tek tek anlaşılır olmasına, ses renginin artık ziyadesiyle oturmuş, fevkaladeliğine yazık olmuş. Daha sade, daha modern bir aranje olabilirdi. Olmamış ama sağlık olsun.

Tarkan, sanat müziğini sevdirir

Yılın erkek saç modasını Tarkan’dan takip ettiğimiz yıllarımız oldu. Teen age gruplarının saçları aynı modele dönmeye başladı mı anlıyorduk ki Tarkan yeni bir saç stili yapmış. Tarkan ne yapsa, ne taksa, ne giyse, nereye gitse, ne söylese, nasıl söylese, aynısını yapan bir nesil hatırlıyorum. Sanatın ve sanatçının toplumlar üzerindeki gücüne hep inanmışımdır.

Tarkan, toplumsal duyarlılığı da olan gerçek bir star. O yüzden, hadi halkın kullandığı dille söyleyeyim, sanat müziğine yeni bir heyecan getireceğine, sayesinde gençlerin sanat müziğini seveceğine ve bu albümdeki tüm eserlerin hit olacağına, bilinir hale geleceğine inanıyorum. İnanıyorum fakat gündem buna müsaade etmeyecek gibi de görünüyor.

Her gece başka bir olayla uyuyup bambaşka bir gündemle uyanıyoruz. Farkındamıyız? Her gün şehit gelmeye devam ediyor. Acı, gözyaşı, felaketler bitmiyor ülkede. Coğrafi olarak cennet ülkemde demokrasi, fikir özgürlüğü ve huzur olsaydı da şu şarkıları gönül rahatlığıyla dinliyor olsaydık keşke.

Gönül huzurunun olmadığı yerde gönül ne şarkı görür ne de türkü. Bugün “Ahde Vefa” dedik. Bu vesileyle Âşık Veysel ve kültürümüze büyük hizmetleri olmuş; Muzaffer Sarısözen’i rahmetle anmış olalım.

 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder