İlk bakıştan sonra
Allah Tealâ kitabında buyuruyor:
“Ey Rasulüm! Müminlere söyle, harama bakmasınlar ve avret yerlerini haramlardan korusunlar! İmanı olan kadınlara da söyle, harama bakmasınlar ve avret yerlerini haramdan korusunlar!” (Nur, 30).
Dolayısıyla işin başı insanın gözlerine hakim olmaya çalışmasıdır. Hz. Peygamber s.a.v. isteyerek olmayan ilk bakışın affedildiğini, fakat sonrakinden sorumlu olunduğunu belirtmektedir:
“Ya Ali, ilk bakıştan sonra ikinci kez bakma. İlk bakış bağışlanabilir, ama ikincisi değil.” (Tirmizî, 1837) buyurmuştur.
Ayrıca şöyle sakındırmaktadırlar:
“Gözlerin zinası bakmak, kulakların zinası dinlemek, dilin zinası konuşmak, elin zinası tutmak, ayağın zinası da yürümektir.” (Müslim, 6754).
“Bakış şeytanın zehirli oklarından biridir. Kim Allah korkusuyla onu terk ederse, tadını kalbinde duyacağı bir imanla mükâfatlandırılır.” (Taberanî, 10362).
“Bir müslüman tesadüfen bir kadının güzelliğine bakar ve sonra gözlerini çevirirse Allah ona ibadet nimeti verir ve bu nimeti ona tatlandırır.” (Müsned, 21247)
Her yaptığı ve her söylediği bizim için çok önemli bir örnek olan Hz. Peygamber s.a.v. genç kuzeni Fadl’ı kadınlara bakmaktan çok nezih bir yolla sakındırmıştı.
Veda Haccı dönüşünde terkisinde Fadl olduğu halde giderken, onun soru sormak isteyen bir kadına bakmaya başladığını fark eder. Elini yüzüne koyar ve nazik bir şekilde öte tarafa çevirir. (Buharî, 1417)
Bugün bizler de birbirimizi uyarıp kardeş ellerimizi birbirimizin yüzüne koymalıyız. Uyaracak kimse olmasa bile iman elimiz, takva ve vicdan elimiz hep kendi yüzümüzde olmalıdır.
Çünkü Allah Tealâ’nın müjdesidir: Gözüne hakim olanların kalbi en güzelleri görmeye layık olacaktır.
Güzel dururken başkasına kim bakmak ister?!
http://semerkanddergisi.com/goz-ve-haram/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder