13 Mayıs 2015 Çarşamba

Ahmed Şahin - Baharda fidan dikip yeşillik yetiştirmenin dindeki değeri?

Ahmed Şahin - Baharda fidan dikip yeşillik yetiştirmenin dindeki değeri?


Ahmed Şahin
 
 
AİLE-SAĞLIK
 

Baharda fidan dikip yeşillik yetiştirmenin dindeki değeri?


Malum olduğu üzere baharda fidan dikip çevreyi yeşillendirme çalışmaları hız kazanır. Bazıları bu çevre yeşillendirme çalışmasını bugünkü çağdaş aydınların düşündüğünü zannederek, dindarların da artık çevre yeşilliğinin faydasının farkına vararak destek vermeleri gerektiğini söylemek isterler.

Halbuki çevre temizlik ve yeşilliği, günümüz çevrecilerinin buluşu ve farkına varışı değildir. İslam’ın ilk günlerinde anlatılmıştır çevre yeşilliğinin ehemmiyet ve vazgeçilmez özellik ve güzelliği.

Hatta, “Temizlik imandandır.” buyuran Resulüllah (sas) Efendimiz, yeşillik yetiştirmeye öylesine bir değer vermiştir ki, bırakın çevreyi yeşillendirmeyi, mezarların üzerini dahi yeşillendirmeyi sevap getiren ibadetlerden sayarak çarpıcı açıklamalarda bulunmuştur.

Nitekim bir gün yanından geçtiği bir mezarın içindeki ölünün azap çektiğini keşfedince hemen getirttiği hurma fidanını mezarın üzerine dikip şu uyarıda bulunmuştur:

- Üstünde yeşilliğin zikir ve tesbih ettiği mezarın içindekine azap devam etmez!.. Yeter ki üzerinde Allah’ı zikir ve tesbih eden yeşillikler yetiştirilsin!..

İşte İslam’da yeşilliğin dirileri bırak, ölülere dahi fayda sağlayan özellik ve güzelliğinin dünyaya ilanı ve anlatımı böyle başlatılmıştır.

Bundan dolayı Müslüman ecdadımız, mezarların üzerine beton dökmekten kaçınmış, hep yeşil tutmuş, zemine de selviler, çınarlar dikip ölmüşlerimizin meskenleri sayılan mezarlıkları yeşilliklerin zikir hanesi haline getirmişlerdir.

Elbette sadece mezarlıkları ağaçlandırmakla kalmamışlar. Bağ, bahçe, yol kenarları, gözünüzün gördüğü her müsait yeri yeşilliklerle donatmışlardır.

Çünkü hem ayetler hem de hadisler yeşillik yetiştirmeyi teşvik etmekteler. İsra Sûresi’ndeki ayetin işaretine bir bakın:

- Allah’ı (cc) tesbih etmeyen şey yoktur. Her yeşillik ve varlık Allah’ı zikir ve tesbih eder!

Demek ki, yetiştirdiğiniz yeşillikler Allah’ı zikir ve tesbih eder, sevabı da elbette o yeşilliği yetiştirene olur. Kim yeşilliği yok eder, yahut da kurumasına sebep olursa Allah’ı zikredeni yok etmiş, tesbihine mani olmuş sayılır. Hangi Müslüman Allah’ın (cc) zikrine mani olabilir? Böylesine bir tesbih sevabından mahrum kalmayı göze alabilir?

Nitekim bir kır sohbetinde Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’ne talebelerinden her biri birer demet çiçek takdim ederken biri eli boş döner.

- Koskoca kırda çiçek mi bulmadın? diye sitem edenlere de:

- Hangi çiçeği koparmak için yaklaştımsa Rabb’imizi zikir ve tesbih eder halde buldum, koparıp da zikrine, tesbihine mani olmayı göze alamayıp eli boş dönmeyi tercih ettim, cevabını verince, hocasının takdir ve tebriklerine muhatap olur. İşte Müslüman’ın çevrecilik anlayışı ve yeşilliği korumaya kazandırdığı kutsallık duygusu.

Hele Efendimiz (sas) Hazretleri’nin fidan dikme konusunda bir hadisi vardır ki, ağaç dikme mevsimi olan baharlarda bu hadisi hatırlamamak mümkün değildir. Şöyle buyuruyor:

- Elinizde bir fidan bulunur da onu dikmek üzere iken kıyametin kopmaya başladığını anlarsanız, sakın fidanı dikmenin manası kalmadı deyip de atmayın, dikin fidanınızı!.. Kıyamet kopacaksa sizin dikilmiş fidanınızın üzerine kopsun. Mahşerde, benim de dünyada dikilmiş bir fidanım var, diyebilesiniz!..

Yirmi birinci asırda hangi çevreci, fidan dikmenin önemini böylesine çarpıcı bir sözle ifade edebilmiştir?..

Dahası da var. Ziraatçısınız, tarla, bağ, bahçede çalışıyor, ekin, sebze, meyve yetiştiriyorsunuz. Bu çalışmalarınızdan dolayı sevinin, mutlu olun. Çünkü sebep olduğunuz yeşilliklerin yaptıkları zikir ve tesbih sevabıyla da kalmıyorsunuz. Ayrıca bunlardan hadis-i şeriflerin ifadesiyle:

- “Müşteri alsa, hırsız çalsa, inek yese, sinek faydalansa!.. Hepsinden de sadaka sevabı alıyorsunuz!”

Çünkü canlılara fayda sağlıyor, ihtiyaçlarını karşılıyor bunlar.

Bundan dolayı sebze, meyve yetiştirmede ibadet niyetiyle çalışır Müslümanlar.

Sözün özü: Her tarafı yeşillendirilmiş bir ülke mi istiyorsunuz? Öyle ise insanların dinlerini öğrenmelerine destek verin. Göreceksiniz ki, dinin yeşilliğe verdiği değeri öğrenen Müslüman, mezarların üzerine varıncaya kadar yeşillendirecek, hem ibadet aşkıyla, sevap kazanma şevkiyle yapacak bu her tarafı yeşillendirme ve ağaçlandırma hizmetlerini...
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder