28 Ağustos 2015 Cuma

Kur’an’da en çok emredilen ibadet: Namaz

Kur’an’da en çok emredilen ibadet: Namaz

 
Cemil Tokpınar

c.tokpinar@meydangazetesi.com.tr
28 Ağustos 2015, 02:26
 
Namazı emreden Rabbimiz olduğuna göre, bu ibadetin önemini de ancak O’nun kitabı Kur’an’dan öğrenebiliriz. Namaz Kur’an’da yüzden fazla ayette konu edilmiş ve doğrudan emredilmiştir. Bunun kadar çok zikredilen, üzerinde ısrarla durulan başka bir ibadet yoktur.

Şu gerçeği de hemen belirtelim:

Rabbimizin kıyam, rükû, secde, tekbir, tesbih, hamd, şükür, zikir, ibadet, salih amel, takva ile ilgili emirleriyle en başta kastettiği ibadet, yine namazdır.

Yani, Allah kıyamı, rükûu, secdeyi emrediyorsa kastettiği ibadet öncelikle namazdır.

Kendisini zikretmemizi, nimetlerine şükretmemizi, tesbih ve tazim etmemizi istiyorsa, yine kastettiği büyük ölçüde namazdır.

İbadeti emreden tüm ayetlerde en büyük hisse namazındır. Çünkü salih amelin başı namazdır.

Takva yani Allah’a karşı gelmekten sakınmak, günahlardan kaçınmak, önce namaz kılmakla olur.
Kur’an’da kıyam, rükû, secde, tekbir, tesbih, hamd, şükür, zikir, ibadet, salih amel, takva ile ilgili ayetlerin sayısı ise yüzlercedir.

Duanın kabulüne vesile

Rabbimiz kendisinden yardım istenirken bile önce namaz kılınmasını ister:
“Beni (iman ve ibadetlerle) zikredin ki, ben de sizi (lütuf ve ikramla) anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin. Ey iman edenler! Allah’tan sabır ve namazla yardım isteyin. Muhakkak ki, Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara Suresi: 152-153)

Bu ayetlerden anlıyoruz ki, gerçek zikir ve şükür namaz olduğu gibi, Allah katında kredimizin ve itibarımızın artmasının en önemli vesilesi de hakkıyla namaz kılmaktır. Üstelik Rabbimizin ihsan ettiği nimetlere ilave olarak ekstra isteklerimiz varsa, onları da ancak namaz kılarak istemeliyiz.

Oysa Müslümanların çoğu namaz kılmadığı halde dua eder ve bir de “Niçin dualarım kabul olmuyor?” diye sitem eder. Elbette namaz kılmayanların dua etmemesini söylemiyoruz, ancak kaliteli duanın namazla olacağını ifade ediyoruz.

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) kılıp bizlere de tavsiye ettiği hacet, yağmur, istihare, hafıza ve tevbe namazları da birer “dua namazı” değil midir?

Namaz, gerçek müminin özelliğidir

Enfal Suresi’nin başında ise, gerçek mümin olmanın şartları arasında namaz vardır. İşte bizleri derin düşüncelere sevk edecek ayetler:

“Müminler ancak o kimselerdir ki, Allah’ın adı anıldığı zaman kalpleri titrer, kendilerine O’nun ayetleri okunduğunda imanları ziyadeleşir ve onlar yalnız Rablerine tevekkül ederler. Onlar namazlarını dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden bağışta bulunurlar. İşte onlar gerçek müminlerin ta kendisidir. Onlar için Rableri katında yüksek derecelerle günahlardan bağışlanma ve tükenmez bir rızık vardır.” (Enfal: 2-4)

Rabbimiz namaz kılmayanı gerçek mümin saymadığına göre, namazı terk edersek ahirette bizi hangi bahane kurtarabilir?

Bizlere kurtuluş müjdesi veren Müminûn Suresi’nin ilk on ayetinde ise iki yerde namazdan bahsedilir. Kabir ve cehennem azabından kurtulup Cennete kavuşan müminlerin birkaç özellikleri içinde ilk sayılan ‘huşû içinde namaz kılmak’ tır. Aynı surenin 9. ayetinde ise ‘namazı devamlı ve şartlarına uygun olarak vaktinde kılmak’ sayılır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Müminûn Suresi’nden bahsederken, “Şu anda bana on âyet indi; kim bu âyetlerin gereğini yaparsa Cennete girecektir” buyurmuştur. Namaz kılmazsak, Cennet hülyaları kurabilir miyiz?


Daha üstünü yok

Bir gün Peygamberimize (a.s.m.):

– Allah’ın en çok sevdiği amel hangisidir, diye sorulunca:
– Vakti gelince kılınan namazdır, buyurdu. (Buharî, Namaz Vakitleri: 6)

Bu hadis gösteriyor ki, namazdan daha üstün bir ibadet yoktur ve olamaz.

Ayrıca namaz, imandan sonra en önemli ibadettir. Kâinatta ve İslâmda, imandan sonra en büyük hakikat, namazdır. Bakın Rabbimiz bu konuda ne buyuruyor:

“İman eden kullarıma söyle: Namazı dosdoğru kılsınlar...” (İbrahim: 31)

Emredersin Rabbimiz! İşittik ve can ü gönülden itaat ediyoruz.

http://www.meydangazetesi.com.tr/kuranda-en-cok-emredilen-ibadet-namaz-makale,1230.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder