Duaların kabulü için gereken 3 şart
De ki: Eğer duanız olmazsa Rabbim size niçin değer versin ki?” (Furkan suresi, 25/77)
Dualarımızın Hak katında makbul olabilmesi için bazı şartlara dikkat edilmesi gerektiği âlimlerimiz tarafından belirtilmiştir. Her işin bir usul ve adabı olduğu gibi, hayattaki belki en önemli şeylerden sayılabilecek duanın da mutlaka bir usul ve adabı vardır.
En başta geleni tabii ki o duanın ihlaslı bir şekilde yapılması olacaktır. Bediüzzaman Hazretleri’nin beyanları içerisinde ihlâslı bir dirhem amel, ihlâssız yapılan batmanlarca amele tercih edilir. İhlâs öyle bir iksirdir ki içine girdiği ameli birdenbire sanki canlandırır ve Rabbimiz’in katına ulaşmasına bir vesile olur. İhlâssız ameller ise tabiri caizse ruhsuz kadavralar gibidir. Herhangi bir hayat emaresi görülmediği gibi, hedefe ulaştırabilecek fonksiyonlara da sahip değildir. Hatta Rabbimiz, ihlâslı olduğu müddetçe kâfirin -dünyevi- amelini bile mümininkine tercih etmektedir. Zira günümüzde, İslam âleminin içinde bulunduğu fakr-u zarureti ancak bu şekilde açıklayabiliriz.
Dualarımızın kabulüne vesile olabilecek bir diğer unsur ise; temiz bir şekilde Allah’a yalvarıp yakarmaktır. Dilini, gereksiz sözlerden ve lağviyattan, kalbini, günahların hasıl ettiği kirlerden, midesini, haram lokmadan, bedenini, haram maldan koruyan kişinin yapacağı dua o kadar çabuk kabul olur ki adeta kul, daha ellerini indirmeden, Yüce Rabbimiz o duaya icabet eder. Ne var ki, hikmeti gereği, kulunun isteğini bazen tehir edebilir.
Bir diğer sebep ise duamızı, inanarak ve Rabbimizin gerçekleştireceğini umarak, ısrarla yapmaktır. Tirmizi’de geçen bir hadis-i şerifte Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Siz, kabul edileceğine yakînen inanarak Allah’a dua ediniz. Allah’tan gafletle yapılan dua kabul olmaz.”
Çekiliş kuponlarından kazanılanlar helâl midir?
Cevap: Taraflardan birinin kazanıp diğerinin kaybettiği bütün şans oyunları kumara girer. Sadece kazanan tarafın kârlı çıktığı, kaybedenin ise zarara uğramadığı uygulamalar ise kumar niteliğinde değildir. Buna göre; marketlerde ve mağazalarda işyeri sahiplerinin, alışveriş yapan müşterilerine verdikleri çekiliş kuponuna hediye çıkması durumunda, müşterilerin, çıkan hediyeleri almalarında bir sakınca yoktur. Çünkü müşterilerden birinin kazanması halinde diğerleri bir şey kaybetmemektedir.
Ancak, âlimlerimiz burada iki hususa dikkat çekmişlerdir:
Ancak, âlimlerimiz burada iki hususa dikkat çekmişlerdir:
- Çekilişe giren müşteri, hediye için alışveriş yapmamalıdır. Eğer alışveriş, hediye için yapılırsa bu kumara girer.
- Çekilişi yapacak olan firma hediye vereceğinden dolayı malın değerini arttırmamalıdır. Eğer arttırırsa yine bu çekiliş kumar olur.
Çekilişe katılmak için ayrıca bir ücret ödenmesi veya ücretli bir mesaj gönderilmesi gibi durumlarda, yatırılan para üzerinden şans yolu ile kazanç elde etme durumu söz konusu olacağından yapılan çekiliş işlemi kumara girer.
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSil