18 Temmuz 2013 15:57 tarihinde Mehmet COŞKUN <m_coskun99@hotmail.com> yazdı:
İnsan ve Hayat'ın Temmuz 2013 sayısında "HESABINI YAPABİLEN ÇOCUKLAR" başlıklı yazıda aşağıdaki malümat geçiyor.
Yazıyı okuduktan sonra Ramazan-ı Şerif vesilesiyle çocuklarımızın kendi fitrelerini(sadaka-ı fıtır) kendi isimlerini kendi elleriyle yazdıkları zarfların içerisine kendi harçlıklarından koymalarının hoş ve güzel bir öğretim şekli olabileceği aklımıza geldi. Bu uygulamaları tüm kardeşlerimize tavsiye ediyor, anaokulu ve kreşlerimiz de uygulanabilir diye düşünüyoruz.
Hesabını Yapabilen Çocuklar
....
Sadaka vermek, paranın değerini öğretir
Paranın değerini öğretmek için sadaka vermek en tesirli metotlardan biri. Çocuk, sadaka vermek ile para kazanmanın ne kadar zor olduğunu, ancak o parayı karşılıksız verince anlar. Tabi ki karşılığındaki manevi kazanç izah edildiğinde, doğru yerde harcanan paranın neler kazandırdığını öğrenmiş olur. Bunun için “Allah yolunda infak edilen ve harcanan mal, ahirete götürdüğünüz maldır, gerisi dünyada kalacaktır.” mealinde ayeti kerime ve Peygamber Efendimizin (s.a.v) “Sadaka vermeye devam edenin rızkı artar ve duası kabul olunur.” Hadis-i Şerifi anlatılabilir.
Yine Peygamberimizin “Sizin en faziletli ameliniz, yapması size en zor gelenidir.” ifadesi hatırlatılabilir. “Biriktirdiğin bu paralardan vermek sana zor gelecek ama gel bir fazilet işleyelim ben de sen de paralarımızdan bir miktarını düzenli olarak Allah yolunda harcayalım.” diyerek, çocuklarımızı küçük yaşlardan başlayarak hayra teşvik edebiliriz. Evde çocukların kumbarasının yanında bir de sadaka kumbarası koyabilirsiniz. Alışverişten döndüğünüzde ya da seyahate çıkacağınızda sadaka kumbarasına para atarsanız, böylece hem tasarrufu hem de sadaka vermeyi çocuklara öğretmiş olursunuz.
Yazının Tamamı İçin:
http://insanvehayat.com/hesabini-yapabilen-cocuklar/ “Sadaka, fakire verilirse 10 misli; âmâ ve âcize verilirse 70 misli; yakın akrabaya verilirse 1000 misli;ana babaya verilirse 10 000 misli; talebe ve âlime verilirse 1 000 000 (milyon) misli olarak mukabele eder."Namazda kalbini koru.
{İmâm-ı Suyuti (rh.a)}Yâ Selam
Yemekte boğazını koru.
İnsanlar içinde dilini koru.
Başkasının evinde gözünü koru.
Allahı ve ölümü hiç unutma.
Yaptığın iyilikleri ve sana yapılan kötülükleri hiç hatırlama.
***Âlimlerle ve ilim meclislerinde bulun; onlardan ayrılmamaya çalış.
Ekmeğini muttakilere(takva üzere yaşayanlara) ve iyilere yedir.
İşini de bilginlere danışarak yap. {Lokman Hekim (Ruhü’-l Beyan Cild 7)}
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder