ALLAH RAZI OLSUN AHMED ŞAHİN HOCAM VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN...
aile-sağlik
Gusül abdesti alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Gusül abdesti konusunda gelen sorular bir hayli çoğalmış bulunmaktadır. Birbirine yakın konuların sorulduğu bu soruları birleştirerek cevap vermemiz gerekecek anlaşılan.
Bu sebeple birleştirerek cevaplamaya gayret edeceğim soruların sahipleri de kendi cevaplarını bulmakta zorlanmayacaklar inşallah.
Bilindiği üzere kendisine gusül (yıkanmak) farz olan kimse bu halde iken manevî kirli sayılır. Her insan kirli halden bir an evvel kurtulup tertemiz hale geçmeyi ister.
Ancak, idrar yolunda kalması muhtemel bir sperm kalıntısının iyice temizlenmiş olması için ya idrar yapması, ya da bir müddet yürümesi, yahut da uyuması tavsiye edilir.
Şayet uyumayı tercih edecekse, bu uykunun müddeti de, sabah namazını kazaya bırakmayacak şekilde kısa olması icap eder ki, hemen kalkıp guslederek namazı kazaya bırakma günahına maruz kalmasın.
Bunun için de geç kalmadan kalkıp manevî kirden temizlenmek niyetiyle içinden (euzü-besmele) çekerek duşun altına girer, önce edep yerlerinde necaset bulaşığı sayılan kir varsa, onları sol elle yıkayıp temizler.
Bundan sonra yıkadığı sağ eli ile üç defa ağzına su alarak kuru kalmayacak şekilde iyice çalkalar, bundan sonra üç defa da burnuna su çekerek burun içini yıkar; arkasından da hiç kuru yer kalmayıncaya kadar baştan aşağıya dökülen su ile bütün vücudunu iyice ovalayarak yıkar, kuru yer bırakmamaya özel bir dikkat gösterir.
Bedende iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmadığını anladığı andan itibaren gusül tamamlanmış, yani boy abdestini almış, tertemiz halde ibadet edecek hale gelmiş olur.
Guslün kısa tarifidir bu. Bu sırada dikkat edilecek şu önemli konular da söz konusu olabilir:
1- Gusül yaparken idrar yolundan akıntı gelse, yahut da diş kanaması olsa bu akıntılar yapılan guslü bozmaz. Sadece guslün abdest olma vasfını bozduğundan namaz kılmak için ayrıca abdest almak gerekir. Demek ki, gusül yaparken abdest bozucu bir akıntı gelse, bu akıntı yapılan guslü yenilemeyi gerektirmez. Sadece boy abdesti de sayılan guslün abdest olma vasfını bozduğundan ibadet etmek için ayrıca abdest almak icap eder.
2- Gusül sırasında ağızda bulunan kaplama ve dolgulu dişler gusle mani olmazlar. Bu dolgu ve kaplamanın üzerinden akıp giden su, altını yıkamış gibi kabul edilir, bu konuda bir vesveseye kapılmaya gerek kalmaz. Hatta bedenin herhangi bir yerindeki yara üzerinde bulunan sargıyı çözerek gusül yapmak yaraya zarar verecekse, suyun sargının üstünden akıp gitmesi yeterli sayılır, bu da zarar verecekse, sargının üzerine ıslak elle mesh etmek de yıkama sayılır, yaraya zarar verecek çözmeye gerek kalmaz.
3- Tırnak üzerinde altına suyun geçmesini önleyecek kadar kalın tabaka teşkil eden boya gibi engeller varsa, bunu önceden söküp temizlemek gerekir ki, bedende yıkanmadık kuru yer kalmış olmasın. Kına gibi tabaka teşkil etmeyen ince boyalar ise gusle engel sayılmazlar. Bedende önceden (caiz olmamakla birlikte) yapılmış bulunan deri altı döğmeler varsa bunlar da gusle, abdeste engel olmazlar. Çünkü derinin üzerinde tabaka teşkil etmemekte, suyun cilde temasına engel olmamaktadır.
4- Günlük hayatta hayale akseden görüntüler sebebiyle idrar yolundan sakince akıp gelen sızma olursa, bunlar sadece varsa abdesti bozar, guslü gerektiren spermden sayılmaz. Bu sebeple, gelen sızma, iç çamaşırı avuç içi genişliğinde kirlettiği anlaşılırsa, hemen abdest alma yerlerindeki müsait musluğun altına kirlenen kısmı uzatıp iyice yıkayarak temizlemek, sonra da abdest alıp namazı kılmaya gayret etmek gerekir. Bu türlü eksik olmayan çamaşır kirlenmesini büyütüp de abdeste, namaza mani, gusül gerektiren sperm patlaması gibi görme yanlışına düşmemek icap eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder