Ya Bais
Ya Bais, alemlerin Rabbi olan Allah'ımızın bir ismidir. Bais'in kelime anlamı bir nesnenin belirlenmiş olan bir yere harekete geçirilmiş, yönlendirilmiş olmasıdır. Hangi nesneye göre söylendiyse, manası farklı bir şekilde açıklanır.
Bais kelimesinin kullanılışına göre anlamları nedir?
- Bais beşeridir: Bu anlam bir eşeği harekete geçirmek, bir insanı bir yere göndermek anlamında kullanılabilir.
- Bais ilahidir: Bu anlamı iki şekilde açıklanabilir. Birincisi bir şeyi yoktan var etmek anlamını taşır. Bu Cenab-ı Hakka mahsustur. İkinci anlamı ise, bir ölüyü diriltmek anlamını taşır.
Ya Bais anlamı nedir?
Peygamberleri gönderen, mahlukatın hepsini ahirette yeniden diriltmiş olan. Peygamberimizi göndermekle bize hatırlatma yapan Allah, bizi bu dünyaya göndermiş ve sınamaktadır. Ölümümüzden sonra bizleri ahirette yeniden dirilterek, hesaba çekecektir.
Ya Bais isminin faziletleri ve zikri nedir?
Ya Bais isminin zikir adeti 573, zikir saati güneş ve zikir günü Pazar'dır. Bu isim alacakları ve iradeyi geri alabilmek için okunur. Okuyan kişi ibadetini isteyerek ve severek yerine getirir. İçinde Allah korkusu meydana gelir. Sıkıntılardan, dertlerden düşman korkusundan kurtulmak için günde 573 defa okunmalıdır. Dedikodulardan sakınmak için 7073 defa okunmalıdır. Uykuya yatmadan önce elini göğsüne koyarak, 100 defa Ya Bais diyen kişi, düşmanlarına üstün olur, takdir kazanır.
Kuran'ı Kerim'de Bais isminin kullanılışında çıkan manalar nedir?
- Resul göndermek; Sonra Allah bizlere müjdeleyici ve uyarıcı olarak peygamberler gönderdi. (Bakara 2/213)
- Tayin etmek; Peygamberleri onlara Allah bilin ki, Talut'u sizlere komutan olarak gönderdi. (Bakara 2/207)
- Musallat etmek; Bunlardan birincisinin zamanı geldiğinde üzerinize güçlü kullarımızı gönderdik. (İsra 17/5)
- Ölüleri diriltmek; O ölümünden sonra Allah bunları nasıl diriltecek acaba dedi. Bunun üzerine Allah onu öldürerek, yüz sene bıraktı ve sonra yeniden diriltti. (Bakara 2/259)
- Uykudan uyandırmak; Biz aralarında sormaları için onları uyandırdık. (Kehf 18/19)
- Hakim tayin etmek; Her toplumdan bir şehit gönderdiğimizde, artık ne kafir olanların özür dilemesine izin verilir, ne de onlardan izin istenir. (Nahl 16/84)
- Kabirden çıkmamak; Kıyamet vaktinin geleceğin şüphe yoktur. Allah kabirde olanları diriltecektir. (Hacc 22/7)
- Kullarının kalplerine hayırlı şeylere yönelmeleri için ilhamlar yollamak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder