Şükür “yapılan iyiliğe, verilen nimete karşı hoşnutluk, minnettarlık ve teşekkür hissi duymak, onun değerini bilmek” demektir.
- Allah’a şükür ne demektir?
Allah’a şükür ise; Bizleri yaratan, yaşatan, esirgeyen ve koruyan Allah’a verdiği nimetlerden dolayı teşekkür etmektir. Diğer bir ifadeyle Allah’a şükretmek, onun verdiği nimetleri iyi değerlendirip, onun hoşnut olacağı şekilde değerlendirmektir.
- İnsanı teşekkür etmeye (şükretmeye) yönelten sebep nedir?
İnsan sahip olduğu nimetlerin, iyilik ve güzelliklerin farkına varınca, hoşnut olur ve sevinir. Bu durum onun mutlu olmasını sağlar. Bu durumun oluşmasına katkıda bulananlara karşı minnettarlık hisseder, bu duygularla onlara teşekkür eder. Değerini bildiğini ifade etmek onu üzecek söz ve davranışlardan kaçınır ve her zaman onu iyi duygularla anar.
- Bir kimse bize bir iyilik yaptığı zaman neden teşekkür etmeliyiz?
Günlük yaşamımızda bize bir kimse iyilik ettiği zaman mutlu olur, ona teşekkür ederiz. Her zaman onu iyi duygularla hatırlarız. Çünkü iyilik yapan kimse bize değer vermiş, ilgi ve yakınlık göstermiştir.
- Niçin Allah’a şükrederiz?
Bizleri yaratan, yaşatan, esirgeyen ve koruyan Allah’a verdiği nimetlerden dolayı teşekkür ederiz. Yüce Allah Kur’an’da “...Bana şükredin; sakın nankörlük etmeyin”(Bakara 152) buyurarak kendisine teşekkür etmemizi(şükretmemizi) istemektedir. Allah, kendisine övgü ve teşekkür borçlu olduğumuz yaratıcımızdır. Çünkü o, insanı özenle, değerli ve üstün varlık olarak yaratmıştır. İnsana ilgi ve yakınlık göstererek, evrendeki her şeyi onun emrine vermiştir. Allah Kur’an’da şöyle buyurmaktadır: “Allah, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı.” (Bakara suresi, 29)
Allah’ın bize olan nimetleri sayamayacağımız kadar çoktur. İnsan olarak yaratılmak en büyük nimettir. Rabb’imiz bize el, ayak, göz, kulak gibi organlar; akıl vermiştir. Yediğimiz çeşit çeşit besinler, teneffüs ettiğimiz hava, hizmetimize sunulan bütün tabiat varlıkları hep birer nimettir. Nasıl küçük bir iyilik yapana teşekkür ediyorsak, bizi yaratan, besleyip büyüten, esirgeyen, bağışlayan, koruyan Allah’a da teşekkür etmemiz gerekir. “Ya Rab, bütün bunları bize veren sensin, bu sebeple sana sevgi, saygı, minnet ve teşekkür borçluyum!”diyerek Allah’a şükretmek güzel bir davranıştır.
- Günlük konuşmalarımızda Allah’a şükür ifadesini nerede ve nasıl kullanırız?
Allah’a olan teşekkürümüzü “Elhamdülillah”, “hamt olsun”, “Allah’a şükür”, “Çok şükür” veya “Allah’a çok şükür” gibi sözlerle belirtiriz.
Örneğin Yemek yerken veya su içerken Bismillah diyerek Allah’ın adını anar, yemekten veya su içtikten sonra “Allah’ım çok şükür” diyerek, Allah’a şükrederiz. Bir işi başardıktan sonra “Allah’a şükürler olsun, bu işten de alnımızın akıyla çıktık” diyerek şükrümüzü ifade ederiz.
Yolculuk bittikten sonra “Allah’a şükür kazasız, belasız geldik”, hastalıktan kurtulduktan sonra “çok şükür Allah’a iyileştim” diyerek şükrümüzü belirtiriz.
Bir kimse bize “Nasılsınız? Diye sorduğunda “Çok şükür, Allah’a şükür veya Allah’a hamdolsun iyiyim” diyerek Allah’ı över, durumumuzdan memnuniyetimizi belirtiriz.
Ayrıca Elimizdeki nimetleri ve yeteneklerimizi Allah’ın hoşlanacağı şekilde kullanmak ta bir çeşit şükürdür. Örneğin Allah’ın verdiği nimetleri onun kullarıyla paylaşmak ve yardımlaşmak da Allah’a şükretmektir.
- Allah’a şükretmek bize neler kazandırır?
- Allah’ın buyruğunu yerine getirmiş olur ve onun sevgisini kazanırız. Bize verdiği değeri, ilgi ve yakınlığı kalbimizde hissederiz. Bu durum bizim mutlu ve huzurlu olmamızı sağlar.
- Allah’a şükretmek bir anlamda; verilen nimetleri onun hoşlanacağı şekilde değerlendirmektir. Bu da Allah’ın koyduğu kurallara uymak ve onları gözetmekle gerçekleşir.
- Bu durum bize verilen nimetleri daha dikkatli, yerli yerinde kullanmayı ve değerini bilmeyi öğretir. Elimizdeki nimetleri artmasına ve bereketlenmesine yardımcı olur.
- Yüce Allah Kur’an’da “Ant olsun eğer şükrederseniz elbette size nimetlerimi artırırım”(İbrahim suresi, ayet 7) buyurarak bu duruma işaret etmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder