Rüşvet ve Yolsuzluk-2
Tercihler dindarlık değil de maddiyat olursa rüşvet ve yolsuzluklar artar.
Kız istenmeye geldiğinde ilk sorulan soru damat adayının işi nedir. Bu önemli soru. Ancak ilk sırayı teşkil edemez, etmemeli. Ancak gelin görün ki modern! çağın gerekliliği. İş iyi odlumu, ev ve araba lüks odlumu her şey tamammış gibi sunuluyor. Oysaki tercihler dindarlık üzerine kurulmayınca problemlere sabır gösterilemiyor ve neticesinde evlilikler yıkılıyor, insanlar üzülüyor. Bu hususun konumuzla hiçbir bağının olmadığı akla gelebilir. Oysaki çok önemli. Çünkü temelde yapılan yanlışlıklar toplumun tüm kesimine aktarılabiliyor. Evlenmenin gerekli olduğunu düşünen ve evlenmek içinde paranın bir şin olması gerekliliğine inanan ve inandırılan veya böyle olmasını isteyen aile büyüklerinin olduğunu bilen bir genç, evlenmek için işe ihtiyaç duyacak. Böyle bir zihin yapısına sahip olan bir genç ise bir işe girmek için haram helal dinlemeyecek. Yolsuzlukmuş, rüşvetmiş, adam kayırmakmış vb. hepsinden istifade edebilecek. Sonrada dünyasını ve ahreti perişan edecek. Efendimizin şu hadisini dikkatlerinize arz edeceğim.
“Dini hayatını ve ahlaki tutumunu beğendiğiniz bir erkek, kızınıza talip olursa, onunla kızınızı hemen evlendiriniz. Eğer böyle yapmazsanız, yeryüzünde büyük fitne ve fesat meydana gelir.” (Tirmizi, Nikah, 3)
Kur’an-ı Kerim hep bize güzellikleri bildirdi. İyi olanı emretti. Kötü olanı yasakladı. Dünyamız ve ahretimiz cennet olsun diye kendisiyle hükümler bildirildi. Bu ramazanda bu hükümleri hayat tarzı haline getirip, ferdi ve içtimai hayatımızı iyiliğe kavuşturmamız bizim menfaatimize olacaktır. Rüşvet ve yolsuzluklarla ilgili işte hepimize Kur’an tavsiyesi:
وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ وَتُدْلُواْ بِهَا إِلَى الْحُكَّامِ لِتَأْكُلُواْ فَرِيقاً مِّنْأَمْوَالِ النَّاسِ بِالإِثْمِ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ
“Aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin. İnsanların mallarından bir kısmını bile bile günaha girerek yemek için onları hâkimlere (işbaşındakilere) (rüşvet olarak) vermeyin.” (Bakara, 2/188)
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ إِلاَّ أَن تَكُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنكُمْ وَلاَ تَقْتُلُواْ أَنفُسَكُمْ إِنَّ اللّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيماً
“Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka. Kendinizi helak etmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.” (Nisa, 4/29)
Kıymetli Kardeşlerim!
Bizler Sevgili Peygamberimizi (s.a.s.) örnek edinmişleriz. O’nu (s.a.s.) örnek almakla O’na (s.a.s.) tabi olmakla mecburuz. Çünkü O’na (s.a.s.) tabi olursak Rahman bizi sevecek ve bizi affedecek.
قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
“De ki: 'Allah'ı seviyorsanız bana uyun. Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah affeder ve merhamet eder'.”(Al-i İmran, 3/31)
وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ…
“…Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah’ın azabı çetindir.” (Haşr, 59/7)
Bu ayetleri konumuzla ilgili şunun için dile getirdik. Kendisine tabi olmamız emredilen Peygamberimiz, Efendimiz, (s.a.s) rüşvet ve yolsuzluklarla ilgili şöyle buyuruyor.
لعنَ رسُولُ اللَّهِ صلَّى اللَّهُ عليهِ وسَلَّم الرَّاشي والمُرتَشي في الحكمِ
“Resûlullah (SAV); hükümde rüşvet alan ve rüşvet veren -ve aracılık eden- kimseyi lanetlemiştir.” (Tirmizi, Ahkâm 9)
Bu ramazan lokmalarımızı helal hale getirmenin çabası içinde olmalıyız. Geçmişte yaptığımız hataların bilincinde olmalı, bunlara tövbe etmeli ve bir daha hatalara dönmemenin yollarını bulmalıyız. Özellikle toplumsal adaleti sekteye uğratan, insanlar arası diyalogları alt-üst eden rüşvet, yolsuzluktan ve adam kayırmadan kendimizi çekip almalıyız. Yoksa dünyamızda ahretimizde perişan olacaktır.
Vaazımızı Kur’an-ı Kerimin adam gibi adamları tabir ettiği şu ayetle sonlandırıyorum.
فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَن تُرْفَعَ وَيُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوِّ وَالْآصَالِ
رِجَالٌ لَّا تُلْهِيهِمْ تِجَارَةٌ وَلَا بَيْعٌ عَن ذِكْرِ اللَّهِ وَإِقَامِ الصَّلَاةِ وَإِيتَاء الزَّكَاةِ يَخَافُونَ يَوْمًا تَتَقَلَّبُ فِيهِ الْقُلُوبُ وَالْأَبْصَارُ
“Allah’ın, yüceltilmesine ve içlerinde adının anılmasına izin verdiği evlerde hiçbir ticaretin ve hiçbir alışverişin kendilerini, Allah’ı anmaktan, namazı kılmaktan, zekâtı vermekten alıkoymadığı birtakım adamlar, buralarda sabah akşam O’nu tesbih ederler. Onlar, kalplerin ve gözlerin dikilip kalacağı bir günden korkarlar.” (Nur, 24/26-37)
Yüce Rabbim helal kazançlar, helal lokmalar nasip eylesin. Yüce Rabbim rızasına uygun bir yaşam cümleye nasip eylesin. Allah’a emanet olun. Geceniz nurla, gündüzünüz bereketle dolsun.
Ahmet ÜNAL
Uzman Vaiz
BU YAZI AŞAĞIDAKİ SİTEDEN ALINMIŞTIR:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder