19 Mart 2015 Perşembe

Ahmed Şahin - Peygamberimiz’in (sas) aile hayatından mesajlı misaller

Ahmed Şahin - Peygamberimiz’in (sas) aile hayatından mesajlı misaller


Ahmed Şahin
 
 
AİLE-SAĞLIK
 

Peygamberimiz’in (sas) aile hayatından mesajlı misaller


Medine’de rastladığı her yerde hanımların dertlerini dinleyip çareler üreten Resulullah’ın (sas) bu mütevazı hali dikkatleri çekince şöyle açıklamada bulunmuştu:-Ben kral olan Peygamber değil, kul olan Peygamberim. Kula kullar arasında olmak, kul gibi davranmak yakışır!.

Kullar arasında böyle örnek olan kul Peygamber, Miraç’a çıktığında Cebrail’in dahi geçemeyeceği yerlere tek başına gider, tekrar kulların içine dönünce yine kul gibi yaşayarak örneklik ederdi. O’nun kul gibi yaşadığı mütevazı aile hayatından, ‘günümüzün hiddet ve şiddet dolu aile hayatına’ mesaj veren hoşgörü misallerini, Enes (r.a) Hazretleri şöyle anlatır takdir ve tefekkürümüze:

-Bir defasında biz Aişe validemizin evinde idik. O sırada Resulullah’a (sas) hanımı Ümmü Seleme’den bir çömlek etli yemek geldi. Yemeği getirenler önümüze koyarak buyurun dediler…

Hazreti Resulullah da kendisi yemeğe başlarken bize de buyurun, dedi. Biz de iştirak ettik yemeğe.

Aişe validemiz de bu sırada hazırladığı kendi yemeğini getirip önümüz koydu. Dışarıdan gelmiş olan Ümmü Seleme’nin yemeğini de alıp götürdü, az ötede Ümmü Seleme’nin çömleğini elinden düşürüp kırdı.

Resulullah (sas) Efendimiz bu duruma bakıp da tepki göstermedi. Aksine durumu tebessüm ederek karşılıyor, bize de şöyle diyordu:

-Buyurun Bismillah diyerek başlayın, anneniz Aişe, (hanımlara has haliyle) kıskandı da o yemeği götürüp kendi yemeğini ikram etmek istedi bize.

Bundan sonra Aişe validemizin çömleğini içinde kalan yemekle birlikte Ümmü Seleme’ye gönderen Efendimiz (sas) Hazretleri, şöyle buyurdu:

-Ümmü Seleme’ye söyleyin, çömleğine çömlek, yemeğine de yemek!.

Aişe validemiz çok muhakemeli ve tefekkürlü bir annemizdi. Bu gibi ani hareketlerini sonra kendi kendine tefekkür edip değerlendirir, bu münasip olan bir tavır değildir diyerek, kendisi özür dileyerek düzeltirdi.

Nitekim böyle münasip bulmadığı bir tavrını yine kendisi tebessüm ederek şöyle anlatmıştı:

-Bir ara harire (unlu et yemeği) pişirmiştim. Getirip Resulullah ile Sevde’nin önüne koydum, Sevde’ye de yemesini teklif ettim. Sevde ısrarıma rağmen yemedi. Ben de yemekten bir lokma alıp Sevde’nin ağzına sürdüm. Resulullah (sas) bizim bu halimize tebessümle bakıyor ve diyordu ki:

-Sevde ne duruyorsun sen de bir lokma alıp da onun ağzına sürsen ya? Bunun üzerine Sevde de yemekten bir lokma alıp benim ağzıma sürdü… Bizim aile içindeki hanımlara has bu gibi hallerimizi tebessümle seyreden Resulullah, bizi yine anlayışına hayran bırakırdı.

Efendimiz’in aile içindeki bu gibi hoşgörülü halini anlatan Müslim, rivayetinde şöyle bir tespitte bulunarak der ki:

-İnsanlar içinde ailesine Resulullah’tan (sas) fazla anlayışlı kimse görmedim. O’nun aile hayatında sadece şefkat vardı, anlayış vardı, hiddet ve şiddet göstermek akla bile gelmezdi!

Aile içinde büyük görünmekten kaçınır, bazen hizmetçilerin yapacağı işleri de yapmaktan çekinmezdi. Ayakkabısını yamar, elbisesinin varsa söküğünü diker, evin bir köşesinde temizlik de yapar, gerekirse bunları da yapabilirim, demek isterdi.

Bazı akşamları aile içinde ibretlik olaylar da anlatırdı. Bir akşam anlattıklarını dinleyen hanımlardan biri, “Bunlar da Hurafe’nin anlattıkları gibi.” dedi.

Bunun üzerine Resululllah (sas) ‘Hurafe nedir biliyor musunuz?’ diye sordu. Cevap veren olmayınca kendisi anlattı Hurafe’yi:

-Hurafe, Üzre kabilesinden cinnilerin esir aldığı bir adamın adıdır. Cahiliye devrinde cinniler esir aldığı bu adamı bir müddet aralarında tutuktan sonra bıraktılar. O da cinnilerde gördüğü hayretlik halleri insanlara anlattı. Dinleyenler sonra hayrette kaldıkları şeylere ‘Bu da Hurafe’nin anlattığı gibi bir şey’ demeye başladılar. Hurafe böyle temelsiz konuşan biridir.

Resululllah (sas) Hazretleri bu açıklamasıyla bir düzeltme yapıyor, ‘Benim sözüm Hurafe’nin sözü gibi boş değildir’ uyarısında bulunarak aileyi bilgilendiriyordu.

Efendimiz (sas ) Hazretleri, aile içindeki bu hoşgörülü ve tevazulu tavrıyla günümüz aile reislerine mesajlar veriyor, hanımların pişman olacakları aceleci hallerine ise validemiz gibi özür dileyip düzeltme örneği vermelerine de işarette bulunmuş oluyor.
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder