‘Hazm’, işinin gerçekleşmesi için dikkatle düşünüp sağlam karar almak, yaptığı işi sağlam yapmak, sindirmek demektir.
‘Hazm’ sahibi kimseye ‘Hazim’ denir.
‘Tedbir’ (önlem) kelimesi de bunun eş anlamlısı olarak yer yer kullanılmaktadır. Dünya işlerinin rahat ve huzur içinde yürümesi için amaçları ve nedenleri iyi inceleyip, tedbirli hareket etmek herkes için gereklidir. Meslek ve makamı ne olursa olsun her yapılan işin sakıncalı yönleri, tehlikeli ve zararlı yönleri vardır. Bunun için de tedbirli olmak herkes için gereklidir.
Zor bir işte tedbir sonucu gereken tahammülü göstermeyen ve işin sonunu düşünmeyen kişiyi kaza ve kader zamanı bela pençesine teslim eder.
Düşünürler insanları bu konuda iki kısma ayırmışlardır:
1. Aciz
2. Hazim (İşini bilen, düşünüp tedbirli davranan) Bu da iki kısımdır:
1. Bir tehlike gelmeden önce fikirleri derinleştirmek ve ‘yapılacak işten önce onun sonunu düşün’ tavsiyesine uyarak, işlerin sonunu öncesinde düşünerek gerekli önlemleri almaktır. Böyle kimseler, genelde olumsuzluk fırtına ve dalgalarından bu tedbirlere uymak suretiyle kurtulurlar.
2. Bela ve sıkıntı gelince kalplerini şaşkınlık ve sıkıntı kaplamayıp doğru görüş ve güzel çözümler ortaya koyanlardır.
Bir işte tehlike gören insanın o işe girişmesi akıllıca bir davranış değildir. Aklı başında kişiler bir işte tehlike görürlerse, o işten vazgeçerler.
Elindekini korumak ve bugünkü hayırlı işini bugün yapmak, ayrıca kendisine hasım olan kişilerden kendisine zarar gelmeyecek şekilde onları idare etmek de tedbir sahibi olmanın özelliklerindendir. [1]
[1] Tasvir-i Ahlâk, A. Rıfat
BU YAZI AŞAĞIDAKİ WEB SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.
http://www.islamahlaki.com/
--
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder