28 Ağustos 2016 Pazar

Gülümce Yıldız - Nezaket, estetik detayda gizlidir

Gülümce Yıldız - Nezaket, estetik detayda gizlidir

 
Nezaket, estetik detayda gizlidir
Nezaket, estetik güzel ahlaklı insanlara mahsus bir davranıştır..


Hiçbir insan kendini nezaketsiz, kaba ya da saygısız olarak görmez.

Hatta kendini tanımlamasını isteseniz, nazik, oldukça saygıya önem veren bir kişi olarak tanımlayabilir. Ancak kişi davranışlarındaki eksikliği kendinden daha nazik, saygılı, güzel ahlaka sahip olan bir kişi ile karşılaştığında anlayabilir.

Bir insana bir sevgi sözü söylendiğinde, iltifat edildiğinde; karşısındaki kişiye aynı şekilde tüm detayları göz önünde bulundurarak, olabildiğince en güzel karşılığı vermesi gerekir.


iltifat edildiğinde kişi sadece, “Teşekkür ederim '' ya da ''haklısınız ''diyerek geçiştirebilir. Baktığınız zaman yanlış yok gibidir ancak asla yeterli değildir.


Çünkü bir kişiyi yaptığı güzel bir davranış karşısında onere ettiğiniz zaman, onun da aynı üslupta cevap vermesi nezaket gereğidir.


Örneğin; ikramda bulunan kişiye teşekkür etmek nezaketli bir davranıştır. Ne kadar güzel olmuş, emeğinize sağlık teşekkür ederim diyerek karşınızdaki kişiye memnuniyet bildirmek kadar daha doğal ne olabilir ki?


Fakat afiyet olsun denildiği zaman , sadece teşekkür ederim demek yanlış olmasa da eksik, nezaketsiz bir tavırdır ve karşınızdaki kişinin kalbinde ister istemez bir burukluğa neden olur.


Örnekleri çoğaltabiliriz;


Nasılsın diyen bir kişiye, sadece teşekkür ederim demek doğru fakat eksik bir tavırdır... Teşekkür edip, karşı tarafın da hatırını sormak nezaketli bir davranıştır.


Bir başka örnek; burada yazı yazan bir kişinin sayfasına yorum yaptığımız zaman sadece kendi fikrimizi belirtmemiz eksik bir davranıştır. Ortada bir emek vardır, fikrine katılır ya da katılmayabiliriz ancak bir teşekkür etmek ya da önce yazılan yazıyla ilgili düşüncemizi belirtip, sonra kendi düşüncemizi açıklamak nezaket gereğidir. Sadece kendi düşüncemizi belirttiğimiz zaman, karşı tarafı hiçe saymış oluruz.


Ayrıca illaki bizim nezaketli olmamız için, karşı tarafın da nezaketli olmasını beklemeye gerek yok. Ancak tabii ki, saygısız bir insana nazik olalım demiyorum... Her insan saygı gösterdiği oranda saygıyı hak eder fakat aynı saygısız üslupta cevap vermek de aynı seviyeye inmiş olmak demektir ki; bu çok yanlış bir davranıştır.


Yukarıda da söylediğim gibi kişi kendindeki eksikliği fark etmeyebilir lakin, siz nezaketli olursanız karşınızdaki de mutlaka davranışındaki eksiliği fark edip düzelecektir.


Konunun daha iyi anlaşılması için yakın zamanda yaşadığım bir olaydan örnek vermek istiyorum.


Alışveriş merkezinde sırada bekliyorum. Bir beyefendi elindeki tek parçayla gelip önüme geçti sanki ben fark etmemişim gibi... Hemen, beyefendi tabii ki geçebilirsiniz sizin tek bir parçasınız var dedim. Aa... siz mi sıradaydınız deyip, özür üstüne özür dileyerek arkaya geçmek istedi. Rica ederim buyurun lütfen dedim ama sırada beklediği zaman içerisindeki huzurluğu görülmeye değerdi. Şimdi bu beyefendinin bir daha böyle bir saygısızlık yapabileceğine ihtimal dahi vermiyor


Sözün özü;


Her insanın aynı nezakete, estetiğe sahip olması elbette ki beklenemez. Ancak kişi olabildiğince karşı tarafın nezaketli davranışına aynı üslupta cevap vermesi gerekir. Ayrıca bir davranış doğru dahi olsa, eksiklik varsa nezaketli davranış olmaz. Nezaket, estetik detayda gizlidir.


Sevgi ve ışıkla.
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder