8 Şubat 2016 Pazartesi

Gusül abdesti hakkında bilmemiz gerekenler

Gusül abdesti hakkında bilmemiz gerekenler

 
Hüseyin Gültekin - [İslami Hayat]

h.gultekin@meydangazetesi.com.tr
05 Şubat 2016, 08:00

Gusül abdesti, âkıl-bâliğ olan her Müslüman’a, kendisinde guslü gerektiren bir hal meydana geldiği takdirde farzdır. Gusül temizliğinde, mânevî ve uhrevî birçok faydanın yanında pek çok maddî fayda ve güzellik de bulunmaktadır. Bu sebeple İslâmiyet, gusle büyük önem vermiştir. İnsan bu vecibeyi yerine getirmekle, hem Cenab-ı Hakk’ın rızasına nail olur hem de maddeten sıhhat ve âfiyet kazanır.

Gusül, aynı zamanda küçük günahlara da kefarettir. Peygamber Efendimiz, Hz. Enes’e: “Ey Enes! Gusül abdestini alırken mübalağa yap. Böylece, yıkanma mahallinden ayrılırken günah ve hatalarından arınmış olarak çıkarsın” buyurmuştur. Enes (ra): “Yâ Resûlallah, mübalâğa nasıl olur?” diye sorduklarında, şu cevabı almışlardır: “Saç diplerini ıslat ve deriyi de pisliklerden arındır.”
 
Cünüp gezmekten sakının!

Cünüplük, ibadetleri ifaya mani, mânevî bir kirlilik hâli olduğu için, mümine ağır gelen, onu huzursuz kılan ve ruhunu daraltan bir durumdur. Rivayetlerde, yeryüzünün, cünüp gezen insanlardan tiksinti duyup onları Allah’a şikâyet ettikleri zikredilmiştir. Cünüp insanların yanına, rahmet meleklerinin gelmeyeceği de yine rivayetler arasındadır. Bu sebeple takvâ sahibi kimseler, kendilerinde cünüplük hâli meydana geldiğinde, bu halden kurtulmak konusunda acele etmişler; geceyi cünüp olarak geçirmekten şiddetle kaçınmışlardır.

Cünüp kimse ile görüşülüp konuşulmayacağı söylenemez. Dikkat edilmesi gereken husus; namaz vaktini geçirmeden yıkanmaktır. İnsan, namaz vaktini geçirmemek şartıyla yıkanmayı tehir edebilir ve bu halde iken, cünüp kimseye yapması haram olan işlerin dışında kalan her şeyi yapabilir.

Guslün pek çok faydası vardır

1 Dış dünya, cildimizi zayıflatırken gusül ve abdest ise cildi kuvvetlendirir.

2 Yüzün yıkanması cildi kuvvetlendirir, baştaki ağırlığı ve yorgunluğu hafifletir. Damarları ve sinirleri harekete geçirir.

3 Burnu yıkamakla, burnun süzdüğü toz ve mikrop yığınlarının vücuda girmeleri önlenmiş olur.

4 Cünüplüğe sebep olan hallerde vücut bitkin düşer ve zihni faaliyetler yavaşlar. Gusülle vücut eski zindeliğini kazanır.

5 Vücudu belirli aralıklarla yıkamak, koruyucu hekimlik yönünden çok önemlidir.

6 Vücutta bir statik elektrik dengesi vardır. Bu elektriksel yük, öfkelenince normalin 4 katına, cünüp olunca ise 12 katına çıkar. Bu durumdan kurtulmak için gusül edilmesi gerekir.

7 Gusül ve abdest, vücudumuzun lenf sistemini uyarır. Bu uyarı sayesinde lenflerin salgıladığı, lenfosit denen “savaşçı hücreler” vücut direncini arttırarak zararlı unsurlardan korurlar.

8 Su bulunmadığı zaman toprakla yapılan “teyemmüm” de vücuttaki statik elektriği büyük ölçüde yok eder.


 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder