8 Nisan 2015 Çarşamba

Ahmed Şahin - Büyüklerin yaşanan vakti değerlendirme uyarıları

Ahmed Şahin - Büyüklerin yaşanan vakti değerlendirme uyarıları


Ahmed Şahin
 
 
AİLE-SAĞLIK
 

Büyüklerin yaşanan vakti değerlendirme uyarıları


Önce aleyhissalatü ves’selam Efendimiz’in bir uyarısıyla girelim vakit değerlendirme konumuza:

-İki nimet vardır ki insanlar kıymetini bilmekte aldanıyorlar: Biri sıhhatleri, ikincisi de harcadıkları boş vakitleridir!

Gerçekten de bu iki önemli nimetin kıymetini tam bilmemekte, ancak kaybedince bir daha ele geçirilemez değerini anlamaktayız. Bundan dolayı maneviyat büyükleri veciz sözleriyle bizleri hep uyarmaktalar. İrşad kitaplarında geçen bu uyarı sözlerinden bazılarını takdirlerinize takdim etmek istiyorum bugün. Ümit ediyorum ki, siz de bu uyarı sözlerini dikkatle okuyacak, takdirle tefekkür edecek, nakitten de kıymetli olan vakitlerinizi mutlaka değerlendirme hassasiyetine sahip olacaksınız. Birlikte okuyoruz büyüklerimizin yaşadığımız hayatımızı değerlendirme uyarılarını:

1. Hazret-i Ali (ra) Efendimiz’den: “Dünya her an bizden uzaklaşmakta, ahiret ise her an bize yaklaşmaktadır. Öyle ise biz her an yaklaşanın hazırlığını öne almalıyız. Maalesef uzaklaşanın hazırlığıyla meşgul olmaya devam ettiğimizden yaklaşanın pek farkına varmıyor gibi dalgın yaşıyoruz! Bu konuda kendimize bir uyarıda bulunmalıyız!”

2. İmâm-ı Rabbâni (kuddise sırruh): “Hızlı geçen bu hayat fırsatını ganîmet bilip boşa harcamamak gerekir. Çünkü boşa harcadığımız vaktimizi sonra ne kadar istersek isteyelim geri getirmemiz mümkün olmaz. Hayırlı hizmetlerle değerlendiremediğimiz vaktin bize bırakacağı tek şey, derin pişmanlık, uzun üzüntüdür.”

3. İmâm-ı Rabbâni (ks): “Bir kimsenin hayatını değerlendirdiği, fuzuli şeylerden kendini uzak tatmasıyla belli olur. Zîra zaman, dedikodu ve faydasız şeylerle harcanacak kadar uzun ve değersiz değildir..”

4. Şâh-ı Nakşibend (ks): “Gecelerini uykuyla kısaltma, gündüzlerini de günahla uzatma. Sonunda duyulacak pişmanlığın dehşetini şimdiden tasavvur etmen dahi uyarabilir seni. Hiç olmazsa böyle bir tefekkürden nasibin olsun, tümüyle uyarıdan mahrum kalmayasın.”

5. Abdülkadir Geylanî (ks): “Dünyanın tamamı üç gün olarak yaşanır: Dün, bugün, yarın. Dün geçti, yarın da henüz gelmedi. Öyle ise elinde olan tek gün, yaşadığın gündür. Bugünün kıymetini bil. Çünkü senin yaşadığın bugün hep yarınki gündür. Bugünü boş geçiren tüm yarınlarını boş geçiriyor demektir. ”

6. İmâm-ı Şârânî (ks): “Gafil bir insan zamanı nasıl bir eğlence ile geçireceğini düşünür. Ahiretini düşünen uyanık insan ise zamanı nasıl bir hizmetle değerlendireceği hesabı içinde olur. Sen gafil biri olmayı değil de vaktini nasıl değerlendireceğini düşünen uyanık biri olmayı tercih et ki, sonunda servetini boşa harcayarak iflas etmiş zengin gibi feryat etmeyesin.”

7. İmâm-ı Gazâlî (ks): “Geçmiş zaman elden çıkmıştır, gelecek ise henüz gelmemiştir. Öyle ise mevcut olan, senin içinde bulunduğun anındır. Bulunduğu anı değerlendiremeyen insan, bulunmadığı anı hiç değerlendiremez. Yarın yaparım diye bekleyenin kendini aldattığında şüphe yoktur..”

8. Muhammed Pârisâ (ks): “Yarın yaparım diyenler, bugünkü gün de yarınki gündü. Bugün ne yaptım ki, diye ikazda bulunmalı kendi kendine.”

9. Yahya bin Hubeyr (ks): “Değerlendirmek için çırpınman gereken en kıymetli sermayen vaktindir. Fakat görüyorum ki en çok ihmal ettiğin de yine bu en kıymetli vakitlerindir. Bu ne gaflettir böyle?”

10. İmâm-ı Âzam (ks): “En büyük pişmanlık vaktini boşa geçirme pişmanlığıdır. Çünkü vakti boşa geçirmek aslında hayatı boşa geçirmek demektir. Hayatı boşa geçirmekten daha büyük kayıp olmaz ahirette? Üç şey geri gelmez: Atılan ok, söylenen söz, boşa geçirilen vakit!.”

11. Hatem-i Esam (ks): “Dün öldü, bugün de can çekişiyor, yarın ise henüz doğmadı. Öyle ise senin elinde bulunan ölmek üzere olan bu günündür. Bugünü boşa geçirme. Şunu unutma ki, yaşadığı günü değerlendirmeyen insan, yaşayacağı günleri de değerlendirmeyecektir. Çünkü yaşadığı günler de değerlendireceğim diye beklediği günlerdir.”

12. Hasan Harakani (ks): “Kazancın en değerlisi, kendi elinle kazandığındır. Arkadaşın en değerlisi, yaptığın yanlışında seni doğruya yönlendirendir. Hanımın en değerlisi ise ben haram lokma istemiyorum, evimize helal kazanç getir, diyendir.”
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder