28 Temmuz 2013 Pazar

Namaz İbadeti

SEVGİLİ İLAHİYATÇI DOSTUM EFKAN VURAL HOCAM İNE ÇOK BİLGİLENDİRİCİ BİR YAZI KALEME ALMIŞ.
 
EFKAN BU AYET VE HADİSLERİ İNTERNETTEN KOPYALAMIŞ SANMAYIN.
HOCAM BUNLARI KAYNAK KİTAPLARDAN DERLEYİP YAZMIŞTIR.
EMEĞİNE SAĞLIK. ALLAH RAZI OLSUN HOCAM.
 
Namaz İbadeti
 
Namaz İbadeti
 

İslam dininin  beş temel esasından biri Namazdır.Yüce Allah inananlardan namaz kılmalarını istemiştir.Kur’anıkerim’in bir çok ayetinde namazdan bahsedilir.

            Namazın sözlük anlamı: Dua ve Yakarış tır.

            Namazın Tanımı: Belli vakitlerde yapılan ,özel birtakım şartları olan her müslümanın yerine getirmesi gereken, kişi ile Allah arasında kurulan bir iletişimtir.

                                             Namazla ilgili ayetler

1- Onlar gaybe  inanırlar,namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar. (Bakara, 2/3)

2- Namazı kılın, zekatı verin. Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin. (Bakara, 2/43)

3- Sabrederek ve namaz kılarak  (Allah’tan)  yardım dileyin. Şüphesiz namaz,  Allah’a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.. (Bakara,2/45)

4- Hani, biz İsrailoğulları’ndan, “Allah’tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel sözler söyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız, zekatı vereceksiniz” diye söz almıştık. Sonra pek azınız hariç, yüz çevirerek sözünüzden döndünüz. (Bakara,2/83)

5- Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür. (Bakara,2/83)

6- Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki Allah sabredenlerle beraberdir. (Bakara,2/153)

7- Şüphesiz iman edip salih ameller işleyen, namazı dosdoğru kılan ve zekatı verenlerin mükafatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır. (Bakara,2/83)

8- Namazı kıldınız mı, gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah’ı anın. Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır. (Nisa,4/103)

9- Fakat onlardan ilimde derinleşmiş olanlar ve mü’minler, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler. Onamazı kılanlar, zekatı verenler, Allah’a ve ahiret gününe inananlar var ya, işte onlara büyük bir mükâfat vereceğiz.(Nisa,4/162)

 
Namazla İlgili Bazı Hadisler

1. Peygamber (sav)'in şöyle söylediğini işittim: "Sizden birinizin kapısının önünden bir nehir aksa ve bu nehirde hergün beş kere yıkansa, acaba üzerinde hiç kir kalır mi, ne dersiniz?" "Bu hal," dediler, "onun kirlerinden hiçbir şey bırakmaz!" Aleyhissalatu vesselam: "İşte bu, beş vakit namazın misalidir. Allah onlar sayesinde bütün hataları siler" buyurdu.
 
(Buhari, Mevakit 6; Müslim, Mesacid 282, (666); Tirmizi, Emsal 5, (2872); Nesai, Salat 7, (1, 231); Muvatta, Sefer 91, (1, 174))

2. Birisi Peygamberimize gelerek:

   --Ey Allah’ın Rasulu bana bir amel göster ki,onu yaptığım zaman cennete gireyim,dedi.Peygamber efendimiz de:
   --Allah’a ibadet eder; ona hiçbir şeyi ortak koşmazsın. Farz olan namazı kılar, zekatı verir, Ramazan orucunu da tutarsın,buyurdu.
      (Sahih-i Müslim,İman,4.)

3. Ukbe İbnu Amir (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın şöyle söylediğini işittim: "Rabbin, koyun güden bir çobanın, bir dağın zirvesine çıkıp namaz için ezan okuyup sonra da namaz kılmasından hoşlanır ve AIIah Teâlâ hazretleri şöyle der:

"Benim şu kuluma bakın! Ezan okuyor, namaz kılıyor, yani benden korkuyor. Kasem olsun, kulumu affettim ve onu cennetime dahil ettim."
Ebü Dâvud, Salât 272, (1203); Nesâî, Ezân 26, (2, 20).

4. Hz. Huzeyfe (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı herhangi bir şey üzecek olursa namaz kılardı."
Ebü Dâvud, Salât 312, (1319); Nesâî, Mevâkît 46, (1, 289).

5. Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim bir namaz unutacak olursa hatırlayınca derhal kılsın. Unutulan namazın bundan başka kefareti yoktur."

Buhârî, Mevakîtu's-Salât 37; Müslim, Mesâcid 314, (684); Tirmizî, Salât 131, (178); Ebü Dâvud, Salât 11, (442); Nesâî, Mevâkît 52, 53, (2, 293, 294).

EFKAN VURAL

http://blog.milliyet.com.tr/namaz-ibadeti/Blog/?BlogNo=423848



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder