10 Temmuz 2015 Cuma

Ömre bedel bir gece: Kadir Gecesi

Ömre bedel bir gece: Kadir Gecesi

 
Ömre bedel bir gece: Kadir Gecesi

c.tokpinar@meydangazetesi.com.tr
10 Temmuz 2015, 02:54

Önümüzdeki pazartesiyi salıya bağlayan gece mübarek Kadir Gecesi’dir. Aslında Kadir Gecesi ramazan ayında gizlenmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bilhassa son on gün içinde aramayı tavsiye etmiştir. Fakat asırlardır ramazanın 27. gecesi Kadir Gecesi olarak görüldüğünden bugünkü yazımızı bu konuya ayırıyoruz. 

 Mübarek geceler içinde Kadir Gecesi’nin yeri bambaşkadır. Rabbimiz bunun için özel bir sure indirmiştir. Kadir isimli bu surenin anlamı şöyledir: “Doğrusu Biz, onu Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi; bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Rûh, o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. O, tanyeri ağarıncaya kadar bir selamettir.”
Kadir Gecesi, bin aydan hayırlı olduğuna göre, içinde Kadir Gecesi olmayan 83 yıldan daha değerlidir. Bin ayda otuz bin gece olduğuna göre, bir gece otuz bin geceden daha hayırlıdır.
Kadir Gecesi’ne, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) ümmetine olan şefkat ve muhabbeti sebebiyle yaptığı bir duanın kabul edilmiş şeklidir diyebiliriz. Efendimize (s.a.v.) kendisinden önceki insanların ömürlerinin müddeti veya bu ömürlerden Allah’ın dilediği kadarı gösterildi. Bunun üzerine “Başka ümmetlerin uzun ömürleri içinde yapamayacakları amelleri ümmetim kısa ömrü içinde yapmış olsun” diye duada bulundu. Allah da Peygamberimize (s.a.v.) bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihsan etti. (Muvatta, İ’tikâf: 6) 


 Bu gecenin faziletiyle ilgili şu hadisler çok önemlidir:


“Allah, Kadir Gecesi’ni ümmetime hediye etmiş, ondan önce hiçbir ümmete vermemiştir.” (Suyûtî, Câmiu’s-Sağîr:2/269)


“Her kim Kadir Gecesi’ni, sevabını Allah’tan umarak ihlâslı bir şekilde ibadetle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.” (Buhârî, Kadr: 1; Müslim, Müsâfirîn: 175)


 Kadir Gecesi’ni sadece ibadet için ayıralım. Hastalık, yorgunluk, uyku sizi engellemesin. Türkiye dünya kupası maçında final oynayacak olsa, neredeyse bütün Türkiye o geceyi uyanık geçirip maçı izlemez mi? Eğer galip gelse günlerce kutlamalar sürmez mi? Peki Kadir Gecesi kazanacağımız sevapların, ahiretimize hiçbir faydası olmayan bir maç kadar değeri yok mu?


 Evladınız yoğun bakımda ise çekilip uyuyabilir misiniz? Asla! Ne kadar uykusuz, yorgun ve hasta bile olsanız hizmetine koşmaktan ve dua etmekten başka bir şey yapabilir misiniz?


 Peki ya siz, eşiniz veya çocuğunuz yoğun bakımda değil de, cehennemlikler listesinde ise?.. Kurtulmaları için dua ve ibadetiniz gerekiyorsa, gaflet içinde uyuyabilir misiniz?


İşte Kadir Gecesi’ni bu şuur ve düşünceler içinde, namaz, dua, Kur’an, salavat ve tövbe istiğfarla geçirelim. Peygamberimizin (s.a.v.) tavsiye ettiği şu duayı dilimizden düşürmeyelim: “Allah’ım, Sen çok affedicisin! Affı seversin. Öyleyse bizi affet!”

Her ibadet 30 binle çarpılacak


 Kadir Gecesi hakkındaki, surede geçen “Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır” cümlesini esas alarak bazı hesaplar yapalım:


 Bu ifadeye göre, 83 yıl boyunca ibadet ederek kazanacağınız sevabı, bir gecede kazanacaksınız.
Bırakın gaflet içinde geçirmeyi, o tek geceyi değerlendirmek için uyku, hastalık, yorgunluk, seyahat, misafirlik, yoğun iş gibi aklınıza ne kadar engel gelirse gelsin aşıp geçmez misiniz?


 Yine bu ayete göre, bu gece 30 bin geceden daha üstündür.
Bunun anlamı açık:


 Kadir Gecesi’nde yüreğiniz yanarak bir istiğfar mı ettiniz? O bir değil, 30 bin kuvvetindedir.
İhlâsla bir Yasin mi okudunuz? Her bir harfine 30 bin sevap alarak, adeta 30 bin Yasin okumuş gibi oldunuz.


 Dört rekâtlık tespih namazı mı kıldınız? Sanki 120 bin rekât namaz kılmış gibisiniz.
Samimi bir dua mı ettiniz? Artık onun kabul olma ihtimali normalden 30 bin kat daha fazladır.
Bütün bu gerçekler, her bir harfi bile mucize olan Kur’an-ı Kerim’in bir ayetinden çıkarılıyor. İşte o bir ayetiyle Rabbimiz bize bunca müjdeler veriyor.


Şimdi o geceyi gafletle geçirebilir miyiz?


 Acaba, bir alışveriş merkezi, kuruluş yıldönümü anısına, ürünlerinde yüzde 50’ye varan indirim yapsa, sabaha kadar alışveriş yapmaz mıyız? Çünkü bin lirayla iki bin liralık ürün alacağız.
Oysa Rabbimizin Kadir Gecesi indirimi o kadar çok ki, benzerini dünyevî ürünlerde görmek imkânsızdır.


 Cenab-ı Hak, Cennet’teki köşkleri ve sarayları sanki 30 binde 1 fiyatına satmaktadır bu gece. Bir köşkün fiyatı, 60 bin rekât namaz kılmaksa eğer, bu geceye mahsus o bedel iki rekâta düşüyor.
Yine mışıl mışıl uyur musunuz?


 Eğer cehennemden kurtuluşunuz için üç milyon kez istiğfar etmeniz gerekiyorsa, bu geceye özel yüz istiğfar yeterli olmaktadır.


 Tabii ki, hangi ibadete kaç sevap verilir ve ahiretteki gerçek karşılığı nedir, bilemeyiz.
Bu misallerle şunu demek istiyoruz: Her şeyin değeri 30 binle çarpılıyor.


 Eğer o geceyi gaflet içinde geçiriyor veya baştan savma değerlendiriyorsak, bilelim ki, ayağımıza kadar gelen fırsatı kullanmıyor, bize uzatılan af ve inayet elini tutmuyor, itiyoruz.


 Allah bizi böyle bir şuursuzluktan ve nankörlükten korusun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder