8 Ekim 2013 Salı

Kurbanın hayatımızdaki geniş etkisini düşünüyor muyuz?


AİLE-SAĞLIK Yazarlar Ahmed Şahin

Kurbanın hayatımızdaki geniş etkisini düşünüyor muyuz?

 
 
Yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle hemen herkesin zihnindeki soru bu olmalıdır.
 
-Bana kurban düşer mi, düşerse kaç tane düşer? Önemli görmeyip ihmal etmem caiz olabilir mi?
 
 
Bu soruların doğru cevabı kurbana ait bilgi ile verilebilir. Öyle ise önce bu konudaki temel bilgiye kısaca bir göz atalım, sonra kendi durumumuzu düşünür, kararımızı bu bilgiye göre rahatça verebiliriz. Hatta bir değil belki de, birkaç tane kurban kesmeliyim, diye de düşünebiliriz bu bilgilerden sonra.
 
 
İsterseniz konuya kısaca şöyle de girebiliriz:
 
 
-Kurban, Hanefilerde, ailenin zengin olan her ferdine vacip olan mükellefiyettir.
 
 
-Şafiilerde ise, zenginlik şartı aranmaksızın ailenin hepsi adına sünnet olan bir mükellefiyettir!.
 
 
Demek ki kurban, mezheplerin hepsinde de ihmal edilmez önemli mükellefiyettendir.
 
 
Nitekim bu ihmal edilmezliğinden dolayıdır ki, Efendimiz (sas) Hazretleri Medine’deki hayatının ikinci senesinden itibaren meşru kılınan kurbanı, vefatına kadar hiçbir bayramda ihmal etmeden yerine getirme titizliği göstererek örnek olmuştur bizlere.  
 
 
Bu bakımdan durumu müsait olanlar, kurbanı ihmal edilemeyecek derecede önemli bir dini mükellefiyet olarak görürler ve asla önemsemezlik etmezler. Ancak burada netleşmesi gereken konu, kurban almaya mali durum müsait mi değil mi sorusu olsa gerektir. Şöyle bir ifade ile de bakabiliriz durumun müsait olup olmamasına.
 
 
Herkes kendi ekonomik durumunu başkalarından iyi bilir!.
 
 
-Kurban için gereken bir miktarı ayırdığı takdirde geçimine bir sıkıntı ve zorluk gelecek mi? Yoksa normal ihtiyaçlarını yine karşılayarak devam edecek, bir sıkıntı ve zorlanma söz konusu olmayacak mı?
 
 
Bu soruya normal ihtiyaçlarımı karşılayabilirim, bir zorlanmaya maruz kalmam.. diye cevap verebilen insan hiç tereddüt etmeden karar vermelidir.
 
 
-Ben de kurban alma mutluluğu yaşayabilirim, vesveseye hiç gerek yoktur!.
 
 
- Şayet, ben ancak geçimimi sağlamaya gayret ediyorum. Kurban için boşta bekleyen param yok diyorsanız o zaman sizin kurban için zorlanmanıza gerek yoktur.  Zorlanmadan kurban kesen kardeşleriniz sizi mahrum bırakmazlar inşallah. Çünkü kurban tek başına et ziyafeti değildir. Belki kurban kesmeyen komşularıyla paylaşarak ortak bayram yapma mutluluğu anlayış ve ahlakıdır. Medine’de ikinci seneden itibaren yaşadığı kurban bayramlarında kurbanını hiç ihmal etmeden keserek ümmetine fiilen örnek olan Efendimiz (sas) Hazretleri, gücü yettiği halde kurbanını kesmeyenlere şöyle ağır bir ikazda bulunmuştur:
 
 
- Ekonomik durumunda müsait olduğu halde kurbanını kesmeyen kimse namazgahımıza  yaklaşmasın!.
 
 
Yani, kurbanını kesme görevini olanca dikkatiyle yerine getiren hassas insanlara kötü örnek olarak görünmesin namazgahta!..
 
 
Burada Hanefi ile Şafii arasındaki şu farkı fark etmeye de gerek vardır.
 
 
-Hanefi’de ailenin tek başına kurban kesecek imkanı olanların her biri, kendi adına kurban kesmekle mükellef olurlar. Şafii’de ise, zenginlik şartı aranmaksızın ailenin tümü adına tek kurbanla yetinebilirler.
 
 
Peygamberimiz’in hiç terk etmeden yerine getirdiği kurban, Müslüman’ın toplum hayatında özel bir öneme sahiptir. Çünkü kurbandan sadece kurban kesen değil aynı zamanda kesmeyen tüm ihtiyaç sahipleri de istifade ederler. Kurbanla toplumda çok önemli bir sevgi, saygı alışverişi başlar.
 
 
Komşuluk, kardeşlik, dostluk, insana saygı.. gibi değerli duyguların yenilenmesi ve kuvvetlenmesi, büyük çapta canlanması söz konusu olur. Bu açıdan kurban, maliyetiyle mukayese edilmeyecek derecede gönül bağı kurmaya vesile teşkil eder çevremizle. Hem de yakın çevreden başlar, çok geniş çevreye kadar uzanır bu sevgi saygı paylaşımı, ihtiyaç karşılama vefa ve duyarlılığı..  
 
 
Hatta imanlı bir neslin yetişmesine bile kurbanla destek verilmiş, bağışlanan kurbanlarımızla nice hayırlı hizmetlere de ortak olma mutluluğu yaşanmış olunur. Yeter ki, itimat edilen sistemler devrede olsun, kul hakkından korkan mutemet kimselerin aracılığıyla kurban bağışlarımız ihtiyaç yerlerine tam vaktinde ulaştırılsın..
Yarın: Önemli kurban soru ve cevapları..
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder