7 Ocak 2016 Perşembe

Camiler kadınlara uygun olmalı

Camiler kadınlara uygun olmalı

 
Cemil Tokpınar

c.tokpinar@meydangazetesi.com.tr
25 Aralık 2015, 04:25


Bir Ramazan ayında Sultanahmet Camii’nde ikindi ezanı okunuyordu. Caminin içi, avlusu, bahçesi ana-baba günüydü. Abdest almak için avlunun dış duvarında sıralanan musluklara gittiğimde ne göreyim? Büyük bir kısmında kadınlar abdest alıyordu. Musluklar erkeklere bile yetersiz kaldığı için mecburen sırada beklemeniz gerekiyordu. Asıl önemlisi, abdest alan kadınların tesettür sorunuydu.
 
Aslında kadınların abdest sorunu, ne Sultanahmet Camii’ne ne de Ramazan’a özel. Neredeyse birçok camide ve tüm zamanlarda kadınlar rahat ve tesettüre uygun olarak abdest alma imkânından mahrum. Onlar abdest almak için maalesef çoğu zaman tuvalete mahkûm.
 
Belki küçük şehirlerde kadınların abdestini evde alıp dışarı çıkması mümkün. Ancak uzun süre dışarıda bulunmak zorunda olan kadınların mecburen abdestini camide almaları gerekiyor. Ne var ki, bazı camilerde onlara uygun şadırvan yok. Camiler yapılırken kadınların abdest alacağı hiç düşünülmemiş. Son yıllarda yapılan bazı camilerde ise kadınlar için özel abdest yerleri bulunuyor.

Namaz için de yer sıkıntısı yaşanıyor


Kadınlar namaz kılmak için camilerde yer bulmakta da sıkıntı çekiyor. Bazı camilerde hanımlar için uygun bölümler hiç yok. Bir kısmında son cemaat mahallinde perdeyle ayrılmış eğreti yerler var. Kandillerde, Ramazan ayında bu problem daha da artıyor. Bayram namazında ise, tam anlamıyla “kadının adı yok.”
 
Ramazan ayında bilhassa Eyüp Sultan ve Sultanahmet gibi camilerde yer problemi had safhaya ulaşıyor. Eyüp Sultan’da kıldığım bir ikindi namazında avlunun bile dolup taştığını, namaz kılmak isteyen cemaatin, daha önce kılanların camiyi boşaltmasını beklediğini gördüm. Camiyi büyütmek mümkün olmadığına göre, çevre düzenlemesiyle bir çözüm bulmaya çalışmak gerekiyor. Söz gelişim iç ve dış avluların üzeri tarihî yapıyı bozmayacak şekilde kapatılıp o kısma halılar döşenerek daha düzenli cemaat yeri yapılması sağlanabilir. Böylece cemaat, kamet getirilirken bile plastik hasır serme telaşında olmaz. Eyüp Sultan’daki sorun, sadece Ramazan’a özgü değil. Başta cuma ve pazar sabahları olmak üzere hemen her vakitte yer problemi yaşanıyor.

Yeni camilerin planına alınmalı


Kadınların erkek cemaate göre az sayıda oldukları bir gerçek. Ancak az da olsalar bu ihtiyacın giderilmesi gerektiği gibi, camiye gitmelerini teşvik ederek çoğalmalarını da sağlamak gerekir. Onların camilere gelmeleri, vaaz ve cemaate katılmaları konusunda her ne kadar farklı görüşler bulunsa da, birçok fıkıh âliminin vardığı sonuç, cemaatle kılmalarının daha sevaplı olduğu yönünde.

Peki, kadınlar için özel abdest yeri olmayan camilerin sorunu nasıl çözülecek? Öncelikle yeni yapılmakta olan camilerin plânında bu hususun mutlaka düşünülmesi gerekiyor. Eski camiler için de iki çözüm var. Birincisi, kalıcı ve uzun vadeli çözüm olarak kadınlar için özel abdest yerlerinin inşa edilmesi. İkincisi ise, acil ve geçici bir çözüm olarak mevcut abdest yerlerinin bir perde veya paravanla hanımlara tahsis edilmesi. Kalıcı şadırvanlar yapılsa bile Ramazan’da ve kandil gecelerinde geçici çözümlere başvurmak gerekebilecek.
 
Bu konuda cemaatin ısrarlı bir şekilde Diyanet’i, ilgili müftülükleri ve cami görevlilerini, bilhassa cami derneklerinde çalışanları uyarması gerekiyor. Çünkü basit bir sorun olsa da bir türlü tam çözülemiyor.

http://www.meydangazetesi.com.tr/camiler-kadinlara-uygun-olmali-makale,2213.html
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder