5 Eylül 2013 Perşembe

Ebeveyne Nazik Tavsiyeler

Ebeveyne Nazik Tavsiyeler

 
Ebeveyne nazik tavsiyeler..
Ebeveyne nazik tavsiyeler…


1. Anneler evde dursunlar. Annelik kadar, ilk kütüphane, ilk örnek, ilk filtre olmak kadar üstün bir görevleri yoktur.


2. Haramlar mideye girmemeli, göze değmemelidir. Haramlar en kötü arkadaştır. Haramı kışkırtan şeylere de dikkat edelim.


Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla:

“Ey peygamberler! Temiz (helâl) şeylerden yiyin ve sâlih amel işleyin! Şüphesiz ki ben, ne yaparsanız hakkıyla bilenim.” 
(Mü’minun Suresi, 51)

“Ey îmân edenler! Sizi rızıklandırdığımız şeylerin temiz olanlarından yiyin ve eğer sâdece O’na kulluk ediyorsanız, Allah’a şükredin!” 
(Bakara Suresi, 172)

3. Yaygınlaşan iffetsizliğe karşı tedbirli olunmalıdır. Edebin azaldığı bir ortamda hangi insan yetişebilir?

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla:

“(Resûlüm!) Mümin erkeklere, gözlerini (harama) dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle. Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz Allah, onların yapmakta olduklarından haberdardır.”(Nur Suresi, 30)

“Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler…”(Nur Suresi, 31)


4. Evlilik yaşı çok geciktirilmemelidir. Gençlerin yaşı başı gelip geçtiği halde neden evlenmeyi düşünmediklerini iyi tahlil etmek durumundayız.

Hz. Aişe radiallahu anha anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

“Nikah benim sünnetimdendir. Kim benim sünnetimle amel etmezse benden değildir.Evleniniz! Zira ben, diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuz ile iftihar edeceğim. Kimin maddi imkanı varsa hemen evlensin.Kim maddi imkan bulamazsa (nafile) oruç tutsun. Çünkü oruç, onun için şehveti kırıcıdır.”
(Kütüb-i Sitte, 6527)


5. Çocukların yalnız ve hareketsiz kalmalarına karşı tedbir almalıyız. Seviyeli bir spor yapmaları yararlıdır. Bu sömürge sporu futbol olmamalıdır. Çocukların saatlerce yalnız kalmaları tehlikelidir. Küçük yaşlardan itibaren çocuklara sorumluluk yüklemeye çalışmalıyız.


Hz. Peygamber, yüzmeyi çocukluğunda annesiyle gittiği Medine`de öğrenmişti. Müslümanlara bu sporu tavsiye ederek, bir babanın çocuğuna öğretmesi gerekenler arasında, yazı yazmanın ve atıcılığın yanında, yüzme de zikredilmiştir. Hz. Muhammed (s.a.s)`ın Mekke ve Medine gibi, yakınında deniz, göl ve akarsu bulunmayan bir çevrede yüzme öğrenmeyi tavsiye etmesi dikkat çekicidir.
(Canan, a.g.e., s. 258; Turan, a.g.e., s. 18-19).


Peygamberimizin(s.a.v) bizzat kendileri Hz. Âişe annemizle birlikte iki sefer koşu yapmış, ilkinde Hz. Âişe kazanmış, ikincide ise kilo alması sebebiyle Hz. Âişe kaybetmiş, ve koşuyu kazanan Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Bu, önceki koşuya bedeldir; ödeştik.”
(Ebu Dâvûd, Cihad 67)

Aile Hayatı’  ile ilgili diğer paylaşımları incelemek için tıklayınız!


Ve Allah, en iyi bilendir. Fi Emanillah.

http://mektebisuffa.com/ebeveyne-nazik-tavsiyer

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder