12 Haziran 2014 Perşembe

Kim Beratini İstemez ki?

Kim Beratini İstemez ki?
 
A.Raif Öztürk
 
Kim Beratini İstemez ki?
 
A.Raif Öztürk
 
BERAT GECESİ, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir ve bu inişe İNZAL denir. Kadir Gecesinde ise Kur’an, Hz. Muhammed’e SAV ilk kez ve parça parça indirilmeye başlandığı gecedir. Buna da TENZİL denir.
 
 
Rahmet ve bereket ayları içindeki en hayırlı, en bereketli ve en değerli gecelerden birincisi KADİR Gecesi(23 Temmuz 2014 akşamı.), ikincisi ise BERAT gecesidir. Bu sene BERAT gecesi; 12 Haziran 2014 Perşembe’yi, 13 Haziran Cumaya bağlayan gecedir. Yani bu hafta idrak edeceğiz, inşaallah…
 
 
Kadir gecesinin 1000 aydan (yani 83 seneden)daha hayırlı, değerli ve bereketli olduğu Kur’an-ı Kerimde 97. Sure, 3. Ayette bildirilmiştir ve bu gecede yapılıp kabul edilen ibadetler 83 yıllık ibadete bedeldir.BERAT Gecesinde yapılan ibadetler ise 50 yıllık ibadete bedeldir ve Leyle-i Berat’ta okunanKur'anın her bir harfi, 10 bin harfe bedeldir.Bediüzzaman Hz. “..Berat gecesinin ibadeti, elli senelik bir ibadet hükmüne geçebilir…”..buyuruyor. (Şualar)
 
 
  • Peki, bu kadar değer verilen LEYLE-İ BERAT nedir? Ve yüce Rabbimizin Rahmet ve bereketi, inananların menfaatine, bu gecede niçin böylesine coşuyor?...
 
Berat’ın Kelime anlamı;beri olmak, arınmak, aklanmak, af edilmek, bir zorluktan kurtarmak, temiz ve suçsuz çıkmak demektir.Bu anlamdaki BERATİNİ, KİM İSTEMEZ Kİ? İşte bunun için, konuya tam odaklanalım...
 
 
Bu yıl içinde doğacak her çocuk bu gece takdir edilir.Dünyadaki sınavını tamamlayıp,bu sene öleceklerin (yani 300 000 küsur kişinin)isimleri de bu gece takdir edilerek, Azrail AS’a verilir.Bu gece herkesin rızkı, İlahi takdirle taksim olunur.Bu gece herkesin amelleri (işlediği günahları ve sevapları)Allahütealaya arz olunur.
 
 
Bu mübarek geceye; bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle “Mübarek gece”,günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle “Berat gecesi”ve kulların ihsana ve Rahmete kavuşmaları nedeniyle de “Rahmet gecesi”,“kısmet ve kader gecesi”, “şefaat gecesi”,“meleklerin bayram gecesi” “mağfiret gecesi”..gibi adlar da verilmiştir.
 
 
Hani iş hayatımızda, yıllık bir program çerçevesinde yürütülen ticari faaliyetler, her yılın sonunda, o program esaslarına göre kontrol ve teftiş edilir ya. Yani; envanter çıkarılır. Kar zarar hesapları yapılır. Kesin hesabın tespitinden sonra da, gelecek yılın programı hazırlanır. Yatırım planları, bütçe ve rakamları belirlenir ve yol haritası çizilir. İşte bunun gibi; Manevi hayatımız ve faaliyetlerimiz adına şu dünya hayatımızda; Ahiret hayatının kazanılması için yıllık bilançosuBerat gecesinde takdir edilip karara bağlanır.Koca bir yılın bu avantajlı devresinde, bizlerin yıllık muhasebemizi yapmamız için, geleceğimizin programını yeniden gözden geçirmemiz için, yeni hedefler belirleyip atılımlar yapmamız ve ‘bu çetin sınavı mutlaka kazanmamız’ için,bu süre Rabbimiz tarafından çok çok bereketli kılınmıştır. Bu nedenlerle bu mübarek günler ve geceler, her birimiz için kaçırılmaz FIRSAT GECELERİDİR. 
 
 
  • Merhameti sınırsız olan yüce Rabbimiz, şu dünya sınavından mutlaka başarıyla çıkmamız için, tüm hayatımız boyunca biz insanlara, fırsat üstüne fırsatlar tanımaktadır. 
 
Ta ki bağışlanalım, ta ki mahvedici ebedi azaba müstahak olmayalım. Ta ki ebedi hayatımızda, sevdiklerimizle birlikte ebedi mutluluğa ulaşalım. Bu kadar geniş fırsatlara rağmen, hala vurdumduymaz davranmak aklıselim sahiplerine hiç yakışmayacağı için, her birimiz bu fırsatları, bu mübarek gün ve geceleri çok iyi değerlendirmek mecburiyetindeyiz.
 
 
Bu gecenin en önemli ibadeti;“Kur’an ile meşgul olmaktır”. Yani O’nu okumak, dinlemek, içindeki ‘Rabbimizin insanlığa olan mesajlarını’ en doğru biçimde öğrenmeye çalışmaktır. Asrın Kur’an tefsiri olan Risale-i Nurları, mütalaa ederek okumak ve huşu ile dinlemektir.Hadis-i Kudsi’de şöyle buyrulur: “Eğer siz hayırlı bir mecliste ‘Kur’an ile meşgulken’, başkaları dualar edip benden her ne istiyorlar ise siz Kur’an ile meşgul olduğunuz için istemediğiniz halde, en hayırlılarını size de veririm.”(Rumuz’ülEhadis. ZübdetülBuhari.)
 
 
  • Bu mübarek gecelerin ihyasıhususunu; yani sıla-i rahim, hangi ezkar, tesbihat ve duaların yapılacağı, mukaddes yerlerin ziyaretleri, camilerde, TV.’larda, radyolarda, kürsülerde, minberlerde, internet ve duyarlı gazetelerde çokça ve detaylarıyla işlendiği için, FIKHİ yönlerini o mahfillere havale ediyorum. 
 
Yüce Rabbimizin 365 günün içinde, en çok değer verdiği bu iki gecenin de, Kur’anın insanlık alemine indirilişi(Yani biri inzal biri tenzil) ile ilgili olduğuna dikkat çekmek istiyorum. İşte bu iki gecede Yüce Rabbimizin, biz günahkar kullarını bağışlaması için, Rahmet ve Merhametinin coştuğu görülüyor. Tek bir BERAT gecesini ibadetle geçirenlere 50 senelik ibadet sevabı, tek bir KADİR gecesini ibadetle geçirenlere 83 senelik ibadet sevabı bağışlandığı malum. Acaba Kur’anın indiği gecelere böylesine değer veren Yüce Rabbimizin; bu Kur’anın indiği bir KALBE, bir bedene, bir Mü’mine ne kadar değer vereceğini, hiç düşünebiliyor muyuz?...
 
 
Bu gerçeği düşünerek,her gün mutlaka bol bol Kur’an okuyalım. Her fırsatta Kur’an dinleyelim. Kur’an okumasını bilmeyen sevdiklerimizin, Kur’anı öğrenmesi için seferberolalım.Kur’anın mesaj yönünü hayatımıza geçirebilmek için, Nurterapilere devam edelim. Hem dünyada hem de ebediAhiret hayatımızda mutlu, huzurlu ve bahtiyar olalım, inşallah.
Bilvesile:
 
 
Her birinizin BERAT GECENİZİ en içten duygularımla tebrik ve tes-id eder, 
İbadetlerinizin ve DUALARINIZIN KABULÜNÜ, 
RAHMAN ve RAHİM olan Rabbimizden niyaz ederim…
Bu gecenin “hepimiz hakkında GERÇEK BERAAT olması” dualarımla...
 
 
Tarih : 09.06.2014 Kaynak : Risale Ajans
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder