17 Kasım 2014 Pazartesi

İsmail Aybey - Son Kale: Aile

İsmail Aybey - Son Kale: Aile



Facebook arkadaşım İsmail Aybey  beyden yine güzel bir yazıManisa Araştırma Derneği (Mana-Der) ile Manisa Şehzadeler Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği, 'Son Kale Aile, İletişim Çağında İletişimsizlik' konulu bir konferans verildi. Konferansa konuşmacı olarak Eğitimci-Yazar Sait Çamlıca katıldı. Kültür Sitesi Lale salonunda gerçekleştirilen konferansta, salonun tıklım tıklım dolu olduğunu görünce açıkçası çok şaşırdım. Çünkü, toplum olarak; kitap okumak, konferans, seminer gibi etkinliklerden çok sıkılıyoruz. Konferanslara, seminerlere; bir filme, sinemaya gider gibi gitmiyoruz. Adeta ayaklarımız geri geri gidiyor.

Konferansın çok kalabalık geçmesindeki baş etken, sanırım konusuyla alakalı. Konu, 'iletişim çağında iletişimsizlik' ve 'son kale aile' olunca, aileler tarafından yoğun katılım oldu.  Çünkü şöyle bir mütalaa ettim, Sait ÇAMLICA, çok tanınan bir yazar değil. Ya da biz tanımıyoruz. Fakat konferansa katılanlar, Sait ÇAMLICA'yı iyi tanıdı ve çok sevdi. Yazar, gerek duruşuyla gerek üslubuyla kendini sevdirdi.

Yazar Sait ÇAMLICA, bir saatten kısa bir süre konuşma yaptı. Bu konuşması çok faydalı ve eğlenceli geçti. Çok güzel konulara değinen Yazar, aile içindeki iletişimsizlikten, anne babaların çocuğunu dinlememesinden, anlamamasından bahsetti.

Konuşmasının şu bölümünde çok haklıydı: 'Çocuk eğitiminden önce, anne babanın kendisini eğitmesi şart. Kendini eğitemeyen başkasını eğitemez. Anne babalar çocuğuna hep kitap okumasını öğütler. Fakat çocuk, anne babasının elinde hiç kitap görmemişse, kitabın faydalı bir şey olduğuna, okunması gerektiğine nasıl inansın? Çünkü çocuklar anne babayı rol model alırlar. Önce anne babalar kendini eğitmeli'

Yazar, bir çocuğa, 'Baban kitap okuyor mu?' diye sorduğunda aldığı cevabın karşısında nasıl sarsıldığını da anlattı. Çocuğun cevabı şu olmuş: Babalar kitap okumaz ki, babalar televizyon seyreder.

 REKLAM ARASINDA NAMAZ

ÇAMLICA, televizyonun hayatımızda ne kadar büyük bir yere sahip olduğundan bahsetti. Hatta bazı annelerimizin, ninelerimizin reklam arasında namaz kıldığını, televizyonu kıbleye yakın koyan nineler bile olduğunu dile getirdi. Bir çocuğun annesini dizi izlerken gördüğü kadar, kitap okurken de görmesi gerektiğinden bahsetti.

Şöyle bir tespitte de bulundu ÇAMLICA: 5 yaşındaki bir çocuk babası eve geldiğinde boynuna sarılıyorken, 15 yaşına gelince babası eve geldiğinde çocuk odasına kaçıyorsa, bu değişimden baba sorumludur. Hakikaten buna katılmamak mümkün değil.

Anne babasından sevgi görmeyen çocukların, bu sevgi açlığını dışarıda başka yanlış yollarla giderebileceğine değindi.

AT OLMAK İSTEYEN ÇOCUK

Yazar Sait ÇAMLICA, bir öğrencisine büyüyünce ne olacağını soruyor.  Çocuk, at olmak istediğini söylüyor. Nedenini sorunca çocuk şöyle diyor: Öğretmenim, benim babam at terbiyecisi. At olursam, babam atlar kadar benimle de ilgilenir.

Sait ÇAMLICA'nın, ailelerle ilgili çok güzel tespitleri var. Bence okunması, dinlenilmesi gereken bir yazar.

Konferansa katılanlar büyük keyif aldı, tespit ettiğim kadarıyla kimse sıkılmadı.

Yazar Sait ÇAMLICA'yı tebrik ediyor, konferansta emeği geçenleri kutluyorum.

Sağlıcakla kalın...
http://www.bendeyazarim.com/Yazar/News/15759/Son-Kale-Aile-Ismail-AYBEY


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder