2013 Yılında malulen emeklilik için yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre 3 Ağustos 2013 tarihli yönetmelikte 21 hastalık malulen emeklilik kapsamına alındı. 21 Hastalığın malulen emeklilik kapsamına alınmasıyla birlikte, gazete ve TV haberlerinde yasa, yönetmelik ve kanunlarla hiçbir alakası olmayan tamamen asparagas haberler yapılarak hem insanlara boşuna umit verildi hemde bir yığın kafa karışıklığına neden olundu. Bu kafa karışıklığı ve kavram kargaşasına son vermek adına tüm detaylarıyla (ilgili yönetmelik ve yasaya dayanarak) malulen emeklilik şartlarını, maluliyet durumunu, kimlerin hangi koşullarda malulen emekli olacağını açıklayacağız.

Malulen Emeklilik Şartları 2014

Malulen emekliliğin omurgasını oluşturan şartlar 2006 yılında çıkartılan 5510 Sayılı kanun ile belirtilmiştir. Kimlerin malulen emekli olacağı 5510 sayılı kanunun 25, 26 ve 27. maddelerinde düzenlenmiştir. 2006 yılından bugüne malulen emeklilik şartlarında yapılan tek değişiklik 21 hastalığın malulen emeklilik kapsamına alınmış olmasıdır. Bunun dışında malulen emeklilik şartlarında başka bir değişiklik yapılmamıştır. Bakınız: 5510 Sayılı Kanun

Sizleri kanun maddeleri arasında boğmadan herkesin anlayacağı dilde (yasada atıfta bulunan maddeleri sadeleştirerek) malulen emeklilik için olmazsa olmaz şartları sıralıyoruz.

Kimler Malul Sayılır?

İşverenin veya sigortalının talebi üzerine kurumca (SGK) yetkililendirilen hastanelerden usülüne uygun olarak alınan raporda çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
(Bakınız: 5510 Sayılı Kanun: Madde 25)