9 Mart 2015 Pazartesi

YAZI ÖZETİ= Hekimoğlu İsmail - Akıl, insana verilmiş en önemli nimettir!

YAZI ÖZETİ= Hekimoğlu İsmail - Akıl, insana verilmiş en önemli nimettir!

Akılsız insan da yoktur amma akıllı olmak önemli değil, aklı nerede kullandığımız önemlidir. Eğer akılla İslamiyet beraber olursa hakikat tecelli eder. Akıl, İslamiyet’i anlamakla vazifelidir. Allah, aklı bize hakikati araştıralım diye vermiş.

Bir gün padişahın huzuruna bir adam getirmişler. Adamın bir hüneri varmış… Kırk metre öteden ipliği iğnenin deliğine geçiriyormuş… Bunu başarmak onun tam kırk yılını almış ve padişah ‘Göster bakalım hünerini!’ deyince adam iğneyi bir sehpaya saplamış, sonra kırk metre geri gitmiş ve ipliği fırlatmış, iplik iğnenin deliğinden geçmiş. Padişah tekrarlamasını istemiş, adam tekrarlamış, gene isabet. Padişah tam on kere tekrarlatmış, her seferinde iplik hedefi bulmuş. Padişah, veziri çağırmış, “Bu adama ödül olarak kırk altın verin. Sonra da kırk sopa vurun.” demiş. Adam duyduklarına inanamamış. Onun şaşkın şaşkın kendisine baktığını fark eden padişah, sözlerine devam etmiş: “Kırk altın, kimsenin yapamadığı bir işi başardığın için.” demiş. “Kırk sopaya gelince; o da yaptığın şey, hiçbir işe yaramadığı için. Yıllarca uğraşmış, emek vermişsin. Madem bu kadar çalışkan ve sabırlısın, aklını insanlara faydalı olacak bir iş için kullansaydın ya! “

Kur’an ve Peygamber sadece insan beynine hitap eder. Öy­leyse in­san ev­ve­la bi­yo­lo­ji­de­ki hay­van­lık vas­fı­nı in­san­lı­ğa teb­dil et­me­ye ça­lı­şa­cak, aklını Kur’an’ın emrine verip, akl-ı me­aş­tan, akl-ı mea­da ge­çe­cek, son­ra nef­sin ka­de­me­le­rin­de iler­le­yip, ke­ma­le ere­cek. Böy­le­ce “İman in­sa­nı in­san eder, bel­ki in­sa­nı sul­tan eder.” sır­rı­na ere­cek.

Akıl, bize verilmiş en önemli nimettir. Mesela ben size on bin lira versem, hemen sorarsınız: “Bu parayı bize niye veriyorsun, karşılığında ne istiyorsun?”

Peki Allah, aklı bize niye verdi, düşünmeye değmez mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder