5 Mart 2014 Çarşamba

Vav Harfinin derin manaları...

Vav Harfinin derin manaları...

Vav Harfinin derin manaları...
 

Özel tasarımcılığa olan ilgim, malumunuz... 

Biraz dikkatliyseniz, bu aralar yoğun şekilde takı ve aksesuarlarda, sizlerin de karşısına çıktığına inandığım, "Vav" harfinin, aslında çok daha derin manalar yüklenen sembolik anlamından, biraz dem vurasım geldi bugün:)

Özellikle Ebru ve Hat Sanatında sıklıkla kullanılan ve "secde eden insan"la teşbih edilen "Vav" harfi, inananların kulluğunu simgeleyerek, yaratıcısına en yakın olduğu hali betimliyormuş.
 
 
Bu sebeple kullanılan "Vav gibi olmak" tabiri; “kulluğunu bilmek ve secde etmek” anlamına geliyor.
 
 
 
Ayrıca "anne karnındaki cenin"e de benzetilen Vav harfi, Allah’ın Vahid ismini ve "bir" olduğunu da simgeliyormuş. 
 
 

 
  
Arapça’da en çok kullanılan bağlaç olarak, iki cümle ya da özneyi bağlayan ve Ebced hesabına göre Arap Alfabesinin 6. harfi olan Vav'ın, imanın 6 şartını temsil ettiğine de inanılıyor.


Bu konuda yaptığım tasavvufi anlam araştırmalarında en çok şu sözden, tüylerimin diken diken olduğunu belirtmek isterim:
 
"İnsan “vav” şeklinde doğar, doğrulunca kendini “elif” sanır. Hayatı boyunca hep iki büklüm yaşar, oysa en doğru olduğu gün, ölür."
 
 
" Allah’a kulluğun manası “Vav”dadır. “Elif” uluhiyetin (ilahilik sıfatının, Tanrılık vasfının) ve ehadiyetin ("bir"liğinin) simgesidir. O yüzden Lafz-ı ilahi, “Elif”le başlar. “Elif”; kainatın anahtarı ise, “Vav” kainatın kendisidir."
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder