3 Kasım 2016 Perşembe

EHLİYET

EHLİYET

 

‘Ehliyet’, bir işi yapıp sonucunu almak konusunda alışkanlık meydana getirip, ustalık ve deneyim kazanmak ve güçlük olmaksızın o işi görebilmektir.

 

Arapça ‘ehl’ kelimesinden türemiş bir isimdir.

 

Allah (c.c.) insanların her birine farklı bir özellik, farklı bir yetenek vermiştir. Kimi insanlar bilgi ve zekâ isteyen işlerde, kimileri de el veya bütün vücut ile yapılan işlerde üstün yeteneklidir. Yani her işin, iyi anlayıp, iyi yapan bir ehli vardır. Yeteneklerine uygun olmayan bir çocuk veya genç ne kadar çalışırsa çalışsın, zorla olduğu için o işte tam bir başarıya ulaşamaz. Fakat yeteneklerine uygun bir işe verilen ve ona devam eden çocuk; bünyesine uygun olduğu ve yeteneklerine ters düşmediği için bu işte kolayca ilerler ve en yüksek derecelerde başarıya ulaşır.

 

Bir insan teknik ve sanat dallarından hangisinde daha çok ehliyet ve yetenek sahibi olmuş ise, o insan o dalda değerlendirilmeli, o yönde kendisini daha da geliştirmesine fırsat verilmeli ve o yönde bir hizmete alınmalıdır. Bir müzik sanatçısını güzel ve düzenli şarkı okuyor diye vaaz kürsüsüne çıkarmak mantıklı olmadığı gibi hiçbir yararı da yoktur.

 

Bir işte ehliyet sahibi olduğunu ve o işin üstesinden gelebileceğini iddia edenlere hemen o işi teslim etmek de ehliyetsizlik örneğidir. Çünkü ehil kimselerin gözetiminde bir kısım test ve denemelerden geçirdikten sonra o işi ona teslim gerekir. Özellikle bir mahallenin, köyün, ilçenin, şehrin veya devletin yönetimi teslim edilecek insanlar çok dikkatli bir incelemeden geçirildikten sonra bu göreve seçilmelidir.

 

Akıl ve anlayıştan yoksun olan kimse mihenk taşı, altın veya gümüşün ayarını, bu işin uzmanı olan kuyumcuya öğretmeye kalkışır. Acaba insanların değer ve ehliyetlerini anlamakta akıl ve idrak sahibi olanlar o kara taştan daha değersiz midirler? Asla! Onlar aklın mihengini, ölçme ve değerlendirme gücünü gereği gibi kullanarak hareket ederlerse mihenk taşının, altın ve gümüşün ayarını ölçme gücünden daha büyük bir güce kavuşurlar.[222]

 

[222] Tasvir-i Ahlâk, A. Rıfat.
 
BU YAZI AŞAĞIDAKİ WEB SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.
http://www.islamahlaki.com/default.asp?kat_no=566
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder