Dinimizde yardımlaşma ve dayanışmanın önemi
Dinimizde Yardımlaşma Yardımlaşma, kişinin sahip olduğu imkânlları bir başkalarının yararına sunması ve insanlara sıkıntılarını gidermede destek olmasıdır.
Bağış, cömertlik, dayanışma, hayırseverlik, fedakârlık, iyilik gibi öbür bazı olumlu kavramlarla ilişkilidir.Çıkarcılık, cimrilik, vurdum duymazlık, menfaatçilik gibi kavramlarsa zıt bir anlam taşır.
İslam, toplum halinde hayatın doğal bir netice olarak yardımlaşmayı hayatın merkezine yerleştirmiş, maddi ve manevi açıdan dini ve ahlaki bir görev saymıştır.Çünkü hem başkalarıyla hemde yardıma ihtiyaç duyulmaması imkânsızdır.
Yardımlaşma hususunda temel ölçü şu ayette ifade edilmiştir: "İyilik ve tâkva (Allah'a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Fakat günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın." (5/Maide suresi, 2. ayet)
Yardımın özünde fedakârlık ve başkalarını düşünme vardır.Çünkü yardımlaşma denildiğinde maldan sevgiye kadar her şeyin başkaları ile paylaşması söz konusudur. Üstelik iyi ve kötü bütün zamanlarda ve her yerde...
Nitekim Kur'an-ı Kerimde " bir saldırıya uğradıklarında yardımlaşanlar" (42/ Şûra, 39. ayet) için mükâfat vadedilmektedir.
Yardımlaşmayla beraberlik ve dayanışma duyguları gelişir,kardeşlik anlayışı yaygınlaşır, insanlar arasında türlü nedenlerle oluşabilecek kin,nefret, kıskançlık ve düşmanlık gibi olumsuz duygu ve düşünceler önlenmiş olur.
Sevgi ile iş bölümü yapılarak toplumsal yardımlaşmasağlanmış olur. Yardımlaşmanın kapsamlı olduğu toplumlarda dostluk duyguları güçlü olur; zenginlik ve ferah artar, fakirlik azalır, dinimizin hoş görmediği dilencilik ortadan kalkar; hırsızlık ve gasp gibi haramların işlenmesi en alt düzeye iner.
Kaynak Linki : http://www.manevihayat.com/ forum/konu/dinimizde- yardimlasma-ve-dayanismanin- onemi.9980/
Kaynak Linki : http://www.manevihayat.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder